У Коломиї відбудеться освячення найбільшого катедрального собору на заході України
  • Пон, 13/08/2012 - 00:00

На свято Преображення Господнього, 19 серпня, в Коломиї відбудеться  освячення центральної святині Коломийсько-Чернівецької єпархії – Катедрального Собору Преображення Христового. Чин освячення та Архієрейську Божественну Літургію очолить Блаженніший Патріарх Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ.

На освячення головного собору єпархії, який є одним із найбільших храмів на заході країни, запрошені всі єпископи УГКЦ в Україні. «Ми забажали саме в цьому році здійснити відкриття собору і тому мусимо зробити більший об’єм праці. У наступному році ми відзначатимемо знаменні дати – 1025-ліття Хрещення Руси-України, а також буде відкриття Патріаршого собору в Києві. Очікуємо велику кількість гостей, серед них і Апостольського нунція в Україні Архієпископа Томаса Едварда Галіксона. Ми запрошуємо всіх людей без винятку», – каже владика Миколай (Сімкайло), єпископ Коломийсько-Чернівецький.

Архієрей наголошує, що новий храм стане духовним центром для всієї єпархії, а також, що практично вся єпархіальна громада, а це приблизно 240 тисяч вірних, подали свою цеглинку на будівництво собору. Одним із жертводавців був і сам Блаженний Папа Іван Павло II, під час візиту в Україну.

«Катеральний Собор є одним із символів єдності єпархії навколо свого архієрея. Зайшовши в цей храм, ви прочитаєте цілу історію Церкви – від земного життя Христа до мучеників XX століття, які загинули в комуністичний час. Таких храмів в Україні є небагато», – говорить Анатолій Бабинський, експерт Релігійно-інформаційної служби України.

Чин освячення та Божественна Літургія розпочнеться о 10:00 годині. Урочиста зустріч Патріарха Святослава біля собору о 9:45.

Також відбуватиметься пряма трансляція події на обласному телебаченні «Галичина», міському телеканалі «НТК» та на сайті Коломийсько-Чернівецької єпархії -http://diocese.ko.if.ua. Початок трансляції – 9:45 год.

Довідка: розміри Собору – 48х42 м., висота – 52 м., загальна площа верхнього і нижнього храму приблизно 1,5 тис. кв.м. Одночасно верхній і нижній храм Собору може прийняти до 5 тис. людей.

 

Програма освячення
катедрального собору в Коломиї
Неділя 19 серпня 2012 р. Б.

 

9 45 – урочиста зустріч Патріарха Святослава (Шевчука), Глави УГКЦ;
10 00 – Чин освячення собору;
11 00 – Архієрейська Божественна Літургія, яку очолить Предстоятель у співслужінні Архієреїв та священиків;
13 00 – освячення наріжного каменя під дзвіницю катедрального собору та освячення овочів;
13 15 – прес-конференція Блаженнішого Святослава у Соборі (участь журналістів за попередньою реєстрацією по тел. (099) 249-37-87)
13 50 – благословення Патріархом Святославом жителів і гостей Коломиї з нагоди дня міста.

 

Джерело: diocese.ko.if.ua