У Коломиї відбулися Лекторії Соціальної доктрини Церкви
  • Втр, 08/10/2013 - 10:30

6 жовтня у місті Коломия, при катедральному соборі Преображення Христового відбувалися «Лекторії Соціальної доктрини Церкви». Темою зустрічі, на якій були присутні близько 80 осіб, була «Сучасний український контекст прав і свобод людини у світлі Соціальної доктрини Церкви». Даний захід здійснювався за ініціативи Комісії УГКЦ Справедливість і Мир.

На початку зустрічі Євген Ланюк – політолог, науковець, аспірант кафедри філософії Львівського Національного Університету ім. Івана Франка представив дану тематику та зосередився на сучасному стані українського суспільства, викликах та проблемах, пов᾽язаних із волевиявленням громадян та перешкодами у захисті та відстоюванні прав людини. Запропонував біблійні приклади та джерела для вираження і кращого розуміння погляду політичного, з однієї сторони і Церкви, з іншої сторони, на поняття прав та свобод людини: «Стаючи осторонь біблійних правд, євангельських норм – ми наражаємо себе не тільки на трудність вирішення і знаходження шляхів подолання несправедливості у суспільстві, але і поглиблюємо кризу взаємовідносин та самого статусу «людської особи».

Заступник голови комісії о. Олег Лука представив слухачам сучасне бачення понять прав і свобод людини в українському суспільстві з погляду соціального вчення Церкви а також у світлі євангельських прикладів та зауважень. Також він представив роботу та ініціативи комісії і ті напрямки діяльності (навчання Соціальної доктрини Церкви при парохіях та серед молоді, зокрема студентської), які розпочалися та будуть впроваджуватися у Коломийсько-Чернівецькій єпархії.  

Як продовження зустрічі, відбулася жвава дискусія щодо сучасного українського контексту стосовно запропонованої тематики, зокрема питань щодо прояву націоналізму, можливостей відстоювання прав, розуміння свободи у їх християнському значенні. Зустріч завершилась рядом пропозицій щодо співраці Комісії УГКЦ Справедливість і Мир із місцевими організаціями, педагогічними установами та парохіями міста. Лекторії Соціальної доктрини Церкви у Коломиї стали можливими також завдяки ініціативі та участі у заходах активного представника комісії у Коломийсько-Чернівецькій єпархії о. Олександра Волощука, священика катедрального храму Преображення Господнього у Коломиї.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир