У Коломиї відкрили виставку з особистими речами митрополита Андрея Шептицького
  • Втр, 19/05/2015 - 13:08

У неділю, 17 травня, у приміщенні Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. о. Й. Кобринського м. Коломиї відбулась презентація виставки, присвяченої 150-літтю від дня народження митрополита Андрея Шептицького. Експозиція з особистими речами українського Мойсея триватиме впродовж трьох днів.

На початку виставки до присутніх звернувся Преосвященний владика Василій (Івасюк), єпарх Коломийсько-Чернівецький УГКЦ. Єпископ відзначив вагомий вклад митрополита у справі єдності українського народу. “Серед багатьох світочів українського народу митрополит Андрей був цілеспрямований впродовж всього свого життя для того, щоб об’єднати і утвердити український народ у Христовій вірі. Цей великий апостол українського народу бажав об’єднати в національній ідеї незалежності всіх українців. Бажаймо тієї єдності, якою жив і яку творив поставою свого життя, своїми вчинками, митрополит Шептицький, тоді Господь завдяки вірі і молитві подасть нам у цей нелегкий час бажаний мир і любов один до одного”, - відзначив архієрей.

Директор музею Ярослава Ткачук, звертаючись до присутніх, розповіла про цікаві факти з життя митрополита Андрея, зокрема про перебування і переховування за радянського часу в музеї експонатів з колекції митрополита.

На презентації був присутній і директор церкви-музею сакрального мистецтва Львівської архиєпархії ім. Антона Петрушевича монах-студит о. Севастьян Дмитрук, який і презентував виставку. На підставі  робіт збірки сакрального мистецтва “Студіон”, ієромонах представив особисті речі митрополита Андрея Шептицького, зокрема літургійний одяг, книги, особисті речі, печатка, герб роду Шептицьких тощо. Як відомо, митрополит був великим меценатом та доброчинцем. Так на виставці були представлені роботи художників, котрі стали відомими завдяки сприянню митрополита Андрея.

На презентацію прибуло чимало гостей, митців, інтелігенції та охочих пізнати ближче особу великого провідника Української Церкви і народу.

Зазначимо, що 20 травня у катедральному соборі Преображення Христового м. Коломиї відбудеться Міжнародна наукова конференція “Митрополит Андрей Шептицький – великий праведник України, фундатор національно-культурного відродження в Україні”.