У контексті 1800-річчя смерті Папи Каліста відзначатиметься V День катакомб
  • Срд, 05/10/2022 - 11:26

Річниця, пов’язана з особою, що заснувала перші катакомби, стане нагодою замислитися над тим, як віра у воскресіння формувала бачення перших християнських спільнот.

Вже вп’яте Папська комісія сакральної археології організовує відзначення Дня катакомб. З нагоди 1800-річчя від дня смерті Папи Каліста його тема буде: «Святий Каліст і винайдення катакомб». V День катакомб відзначатиметься 15 та 16 жовтня 2022 року.

Саме з Папою Калістом пов’язаний перший офіційний цвинтар Церкви Риму, який він заснував і який сьогодні носить його ім’я: «Катакомби святого Каліста». З ним також пов’язані катакомби святого Калеподія, де святий Каліст похований, які будуть у центрі уваги цьогорічного відзначення, яке буде зосереджене на тому, щоби через археологічні та мистецькі свідчення підкреслити центральну роль постаті цього Папи, а також представити етапи, що привели до зародження та розвитку підземних цвинтарів.

Християнська спільнота, як зазначається в комюніке Папської Комісії сакральної археології, швидко відчула необхідність місця, призначеного для того, щоби гарантувати усім своїм членам, також і найубогішим, гідне поховання, стаючи носієм послання рівності та братерства. Ці місця були названі «цвинтарями», що з грецької означає «місце відпочинку», на відміну від «некрополя», тобто, «міста мертвих». Такий підхід став докладним відображенням християнського розуміння смерті як відпочинку в очікуванні воскресіння.

В суботу, 15 жовтня, відзначення Дня катакомб відбуватиметься виключно в Римі, натомість у неділю пошириться також і на деякі інші італійські катакомби.

Задум проведення Дня катакомб зродився в рамках відзначення Європейського Року Спадщини. Його метою є сприяти відкриванню спадщини, що дає унікальну можливість доторкнутися до досвіду життя та віри перших християнських спільнот Вічного Міста та сягнути до джерел культури й мистецтва Заходу. Перше відзначення відбулося 13 жовтня 2018 року.