У Королівській каплиці Швеції у Стокгольмі у присутності принцеси Софії відбулася молитва за мир в Україні
  • Втр, 21/06/2022 - 16:48

У неділю, 19 червня, вірні душпастирства Блаженного священномученика Климентія Шептицького у Стокгольмі молилися Молебень до Пресвятої Богородиці у Королівській каплиці. Молитва відбулася з ініціативи Королівської родини, щоб саме у такий непростий час для нашої держави спільно молитися за припинення війни та справедливий мир в Україні.

На богослужінні були представники Королівської родини: принцеса Софія та принц Александер. Також участь взяли посол України у Швеції Андрій Плахотнюк разом з працівниками Посольства, представники Шведської Церкви та чисельна українська спільнота.

Дійство розпочалося словом принцеси Софії, яка привітала присутніх від імені всієї Королівської родини. Вона наголосила на тому, що храм, у якому вони зібралися, уособлює місце великих та знакових подій. Тому і ця спільна молитва за мир в Україні є сьогодні дуже важлива.

Відтак усіх присутніх привітав настоятель каплиці та пастор Королівської родини Міхаель Біегараген. Відтак до слова був запрошений душпастир для українців у Стокгольмі о. Андрій Мельничук. Окрім слів подяки за запрошення на молитву та за допомогу для України, о. Андрій коротко розповів про історію УГКЦ у Швеції та представив теперішній стан та виклики, які стоять перед церковною спільнотою. «Що ми сьогодні робимо як Церква? Якщо я скажу — усе, то це зовсім не буде перебільшенням… Однак, думаю, що ми могли б робити набагато більше, якщо б у нас був власний храм чи приміщення тут, у Стокгольмі».

Принцеса Софія звертається до учасників молитви за мир в Україні

Молитва Молебню до Пресвятої Богородиці вперше залунала у цьому храмі українською мовою.

Варто зазначити, Королівська каплиця вміщає до 400 молільників. Попередня реєстрація була передумовою участі у спільній молитві в каплиці та вимогою охорони Королівського палацу. Практично через кілька днів попередній запис був зупинений, адже кількість охочих учасників перевершила фізичні можливості цього храму. Спів молебню провадив хор душпастирства, але, на великий подив представників Шведської протестантської спільноти, співали всі присутні. «Це справді була жива молитва», — підсумував настоятель Королівської каплиці.

Після закінчення богослужіння слово надали наймолодшим учасникам дійства — учням Української недільної школи у Стокгольмі. Віршований виступ про Україну було виконано шведською, англійською та українською мовами. «Мелодія» Мирослава Скорика, «Україно» Тараса Петриненка та низка музичних творів, майстерно виконаних на різноманітних духових народних інструментах, глибоко зворушили слухачів.

Учасники молитви за мир в Україні у Королівській каплиці Швеції

Чудовим доповненням цієї зустрічі став подарунок від нашої громади для Королівської родини. За задумом апостольського екзарха у Німеччині та країнах Скандинавії владики Богдана Дзюраха, від імені нашого душпастирства було подаровано картину із серії «Український цвіт» авторства Наталії Мельничук. Серія була започаткована після початку повномасштабної війни 24 лютого 2022 року та є благодійним проєктом. «Український цвіт» - особистий вияв авторки нинішньої трагедії війни в Україні: «Поранені, зламані, знищені… залишають глибоку порожнечу та смуток. Попри все, квіти продовжують цвісти і здійматися до неба». Картина була передана принцесі Софії як знак вдячності Королівській родині за підтримку України.

Після урочистого дійства всі присутні були запрошені на каву, спілкування та обмін набутим досвідом проживання у країні.

«Вважаємо, що ця молитовна зустріч була гарною нагодою свідчити та спільно, у молитовний спосіб, переживати біль України. Поручаємо Пресвятій Богородиці  весь наш український народ та уповаємо на Її материнський покров», — зазначив на завершення один із організаторів молитви о. Андрій Мельничук.