У Козятині відбулось святкування 120-річчя від дня народження Патріарха Йосифа
  • Срд, 26/09/2012 - 00:00

У Козятині, на Вінничині, відбулись урочистості, приурочені постаті Патріарха Йосифа Сліпого, 120 річниця від дня народження якого, згідно постанови Верховної Ради України, святкується на державному рівні впродовж 2012 року.

 

Урочистості розпочались в суботу, 22 вересня, святковим концертом «Як тебе не любити, мово моя» за участи гостей зі Стрийщини – муніципального чоловічого хору Стрийського району «Каменяр» та Камерного оркестру Стрийської музичної школи ім. Нестора Нижанківського. Всі козятинці, які прийшли на концерт, мали нагоду почути українські народні пісні.

 

Святкування продовжились у неділю урочистою Божетвенною Літургією, яку очолив Преосвященніший владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київський. У своєму слові до присутніх владика наголосив на важливості кожній людині знайти у собі талант та дар і навчитись ділитись ним із іншими. «Якщо ми усвідомим свою унікальність і поділимось своїми дарами з іншими, тими хто повсякденно нас оточує, ми зробимо світ кращим» - наголосив проповідник.

 

Також владика Йосиф звернув увагу слухачів на особу Пресвятої Богородиці, свято якої звершувала греко-католицька громада Козятина, підкресливши спосіб її молитви, який полягає в постійній хвалі Богу. «Якщо ми навчимось у своїх молитвах, не тільки просити та нарікати на своє нелегке життя, але подібно Богородиці, прославляти Бога за все, що нам дав, зможемо під інакшим кутом побачити своє життя».

 

Завершилась святкова Літургія роздаванням короваю, який принесли владиці Йосифу при зустрічі жителі Козятина. Роздаючи кусники хліба присутнім, владика наголосив: «На Літургії я ділився з вами Словом Божим, а тепер хочу поділитись хлібом».

 

Продовжились святкування в Козятинському домі культури урочистою академією про особу Патріарха Йосифа. Глядачі, наче крізь ретроспективу, могли «пройти» всі віхи життя Патріарха від народження, через граніт науки та терня концтаборів, до активізації українського життя на поселеннях.

 

В рамках академії виступив професор Національного Університету ім. Тараса Шевченка Володимир Сергійчук, який презентував двотомне видання «Патріарх Йосиф Сліпий у документах радянських органів державної безпеки». У своїй промові професор наголосив, що особа Патріарха Йосифа переросла конфесіоналізм і є прикладом жертовності заради свого народу та Церкви.

 

Джерело: Прес-служба Київської архиєпархії