У Латвії протягом тижня намагалися спалити три церкви
  • Птн, 15/12/2017 - 14:28

У ніч на 15 грудня в Смілтене затримали 35-річного громадянина Литви, який з інтервалом у дві години намагався спалити в маленькому місті дві церкви – католицьку і євангельсько-лютеранську.

Як зазначають у прес-центрі Відземського регіонального управління поліції, перше повідомлення про займання надійшло на пульт чергового о 3.14, де на площі Базніцас підпалили розвантажені біля дверей лютеранської церкви покришки. У результаті підпалу вогонь пошкодив двоє дверей церкви, а також частину стіни.

О 5.16 ще один тривожний сигнал надійшов з вул. Вальню, де біля дверей Смілтенської римо-католицької церкви горіли мішки зі сміттям. Пожежу помітив настоятель храму, який встиг загасити полум'я до приїзду рятувальників. У костелі пошкоджені вхідні двері.

За «гарячими слідами» поліція затримала палія. У справі розпочали одразу два кримінальні процеси.

Як зазначають у поліції, протягом тижня у регіоні намагалися підпалити три церкви. Нагадаємо, в ніч на 10 грудня в Сігулі (Царнікавський край) згоріла дерев'яна церква, яка була на реконструкції. Дах будівлі горів відкритим полум'ям. Під час ліквідації пожежі обрушилася башточка церкви і стіна біля неї.

В Адажській євангелічно-лютеранській громаді розповіли, що церкву планували відкрити для богослужінь 2018 року, а цього року збирали пожертви на четвертий етап її реконструкції, яку фінансували також з фондів ЄС. На початок грудня роботи майже закінчили.

Пожежу вдалося локалізувати о 7.46. Оголосили про пожежу підвищеної небезпеки, на гасінні працювали 13 пожежних і три автоцистерни.

Лютеранська церква в Сігулі, побудована 1729 року, є єдиною дерев'яною церквою, що збереглася на Відземському узбережжі.