У Лівані відновили монастир Святого Марона
  • Втр, 07/08/2018 - 16:29

У Лівані відбулося урочисте відкриття відновленого печерного монастиря на північному сході країни, що був порожнім кілька століть.

Днями в древньому монастирі відслужили Літургію, в якій взяли участь керівництво Ордена ліванських маронітів і деякі державні діячі країни. Літургію очолив голова єпархії Баальбека-Дейр-ель-Ахмара монс. Ханна Рахме OLM.

Гірський монастир, розташований недалеко від кордону з Сирією, є частиною дорогоцінних спогадів і місць, пов'язаних зі святим Мароном. Преподобний пустельник жив на зламі IV і V століть; він був духовним засновником монашої спільноти, яка стояла біля витоків Маронітської Церкви. Уже в V столітті печерний комплекс зайняли перші учні ліванського святого. Згодом монастир занепав через пошкодження, викликані природними процесами, і через довгу судову тяганину про володіння гірською ділянкою, в надрах якої розташований монастир. Тепер же давня святиня відкрита заново, і цю подію ліванські християни сприйняли з вдячністю і радістю.

Під час проповіді на Літургії монс. Рахме зазначив, що, можливо, саме тут був обраний найперший маронітський Патріарх. «Тепер же ми хочемо поділитися цією святинею з нашими братами християнами і мусульманами. Кожен, хто приходить сюди, відчуває присутність Бога», – сказав єпископ Баальбека і заявив, що незабаром у цьому печерному монастирі щодня служитимуть щонайменше одну Літургію.