У Лондоні відбулася інтронізація нового правлячого єпископа УГКЦ
  • Пон, 23/03/2020 - 12:23

Взиваємо вас берегти й утверджувати віру та віддано працювати для наших вірних і спасіння їхніх душ. Прислухайтеся до духовенства та мирян довіреної вам єпархії.

Про це йдеться у декреті Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ, що його було зачитано в суботу, 21 березня 2020 року, у катедрі Пресвятої родини під час інтронізації владики Кеннета Новаківського на єпархіального єпископа української єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні.

Інтронізація відбулася під час Архиєрейської Літургії, яку, на прохання Блаженнішого Святослава, очолив кардинал Вінсент Ніколс, архиєпископ Вестмінстерський і президент Конференції католицьких єпископів Англії та Уельсу. Саму Літургію очолив новий єпарх у супроводі кардинала та кількох представників духовенства.

У декреті Предстоятель УГКЦ також побажав владиці Кеннету, згідно з вченням Апостола народів, бути бездоганним, гостинним, добролюбивим, мудрим, справедливим, благочестивим, стриманим, здатним наставляти в здоровій науці і переконувати супротивників.

«Прохаємо вірних єпархії Пресвятої родини прийняти свого єпископа з пошаною і любов’ю. Духовенство нехай виявляє супроти вас належний послух у служінні Христові, Церкві й Божому люду, щоб поширювалося слово Христової істини у всій єпархії на славу Святої, Єдиносущної, Животворящої і Нероздільної Трійці, Отця, і Сина, і Святого Духа. Разом з єпископами нашої Церкви вимолюємо в Господа для вас, дорогий наш співбрате, Божих благодатей, потрібних для належного виконання покладених на Вас обов’язків», — йдеться у тексті декрету.

Під час проповіді кардинал Вінсент поділився з присутніми, що має особливу приємність, на прохання Предстоятеля УГКЦ, Блаженнішого Святослава, здійснювати Чин інтронізації. Кардинал відзначив, що ситуація, в якій сьогодні звершується інтронізація, є незвичною, оскільки храм практично порожній. Проте висловив сподівання, що чимало людей бере участь у Літургії за допомогою онлайн-трансляції з щирим серцем і душею.

«Насправді катедра тільки зовні виглядає порожньою. Однак ми знаємо, що під час кожного Богослужіння присутні ангели і святі. Вони охороняють нас і допомагають нам. Саме те, що вони присутні в храмі, допомагає нам під час молитви подолати фізичну відстань, з якою ми тепер змушені жити певний час. Це дозволяє нам міцніше відчути силу Святого Духа. Завдяки Його дії ми можемо молитися на відстані», — переконаний кардинал Ніколс. 

Він виокремив три побажання для новопоставленого єпископа Кеннета. Передусім, я прошу вас належати Ісусові Христові. Просто Йому належати. Пам'ятайте приклад Петра. Господь запрошує його іти за Ним і він слухає Божу волю.

По-друге, сьогодні Церква має стати «польовим шпиталем», до якого будуть приходити за розрадою і допомогою. У нашим спільнотах ми дуже гостро відчуваємо таку потребу.

По-третє, ніколи не впадайте у відчай, а завжди приходьте до Христа. У сьогоднішньому уривку з Послання до євреїв ми чули опис раю. До нього ми прагнемо наблизитися під час Літургії. Цей уривок є для нас заохоченням не впадати у відчай. У цей час нам дуже важливо отримувати заохочення. Завжди шукайте його у Святому Причасті. Тільки в Ньому ви віднайдете силу для служіння і звершення місії.

«Тому пильнуйте своє душпастирство. Молюся, щоб ця душпастирська дорога привела вас до Христа. Щоб ви завжди належали Ісусові і служили з відкритими обіймами. Щоб ви завжди черпали натхнення і Божу ласку з Святої Літургії», — підсумував кардинал.

На завершення Літургії владика Кеннет, єпарх Лондонський, висловив усім подяку за любов, підтримку і допомогу: «Дорогі отці, брати і сестри у Христі, а також вірні нашої єпархії, з нетерпінням чекаю того дня, коли ми зможемо відчинити двері храмів і вас усіх прийняти. Рівно ж очікую того моменту, коли я зможу прийти у ваші парафії і відвідати вас. Чекаю, коли зможу з вами спілкуватися і радіти. Поки очікуємо цього часу, разом молімося і пам'ятаймо, що Господь нас завжди благословляє, а Мати Божа тримає під своїм Покровом».

Після цього усі присутні помолилися за Україну.

Пригадуємо, що у зв'язку з пандемією коронавірусу та необхідністю єпископського управління єпархією в Лондоні, було прийняте рішення перенести на суботу, 21 березня 2020 року, інтронізацію владики Кеннета Новаківського. Згідно з рішенням уряду Великобританії, в інтронізації не змогли взяти участі духовенство та раніше запрошені гості. Кількість присутніх була обмежена до десяти осіб. За допомогою онлайн-трансляції молитовно єдналися з новопризначеним єпархом чисельні вірні УГКЦ з усього світу.