У Лондоні відзначили 50-річний ювілей освячення Катедри Пресвятої Родини
  • Птн, 29/06/2018 - 10:43

У 2018 році виповнюється 50 років від придбання й освячення української католицької катедри Пресвятої Родини в Лондоні (28-29 червня 1968 р.). З нагоди цієї ювілейної дати 23 червня 2018 р. відслужили подячну Архиєрейську Божественну Літургію, яку очолив Владика Гліб (Лончина), Єпарх Єпархії Пресвятої Родини.

У молитві взяли участь представник Апостольського Нунція у Великобританії - Монс. Маттео Де Морі, тимчасово повірений в справах Апостольської Нунціатури, представник Кардинала Вінсента Нікольса – Canon Michael Brockie, Канонік Вестмінстерської Дієцезії, о. Домінік Робінсон ТІ, Провінційний Настоятель Чину Єзуїтів, чисельне духовенство єпархії, парафіяни та гості. Під час богослужіння лунав молитовний спів катедрального хору Променю надії, разом з деякими членами минулорічного Ювілейного хору.   

Владика Гліб привітав присутніх з Ювілеєм храму і у своїй проповіді підкреслив, що ця молитва є Літургією сердечної подяки Богові за особливий дар, який здобуто завдяки великим зусиллям наших людей. Господь їх поблагословив і допоміг, щоб сьогодні ми могли в цій церкві молитися. «Ця катедра стоїть не лише для того, щоб люди могли зійтися, зустрітися, почути рідне слово, але, у першу чергу, щоб нас з’єднати з Богом» – сказав єпископ.

«Дякувати Богові потрібно також і за страждання і проблеми, які маємо у житті, бо цим Христос спонукає нас покладатися тільки на Бога… У всьому слухатися Божого Слова, Божого голосу, Божої волі – це найкращий спосіб, як подякувати Богові за дар цієї церкви». 

На завершення богослужіння Владика Гліб привітав гостей. Відтак Монс. Маттео Де Морі зачитав ювілейне привітання та Апостольське благословення від Святішого Отця Папи Франциска. Святіший Отець побажав духовенству й вірним далі зростати у вірі й надії, які закорінені в Христовому Євангелію, бо там знаходимо «скарб життя і любові, який не обманює, послання, яке не маніпулює і не розчаровує».

Відтак Канонік Брокі склав привітання від кардинала Нікольса; а о. Микола Матвіївський зачитав вітального листа від Блаженнішого Святослава. Глава УГКЦ зокрема наголосив: «У храмі, який постав із каміння, ви під дією благодатей Святого Духа перемінюєтеся на живий храм із живих цеглин (див. 1 Петра 2, 5) і, скріплені Божою силою, можете являти цьому світу Божу любов, здійснюючи її ділами милосердя для потребуючих».

Проспівавши многоліття, громада об’єдналась у молитві за Україну: «Боже великий єдиний». Відтак перед храмом Пресвятої Родини було зроблено спільну пам’ятну світлину.

Прес-служба єпархії Пресвятої Родини