У лондонському смітті знайшли мощі Папи Римського святого Климента (ОНОВЛЕНО)
  • Чтв, 03/05/2018 - 09:12

У смітті, зібраному в центрі Лондона, був знайдений невеликий шкіряний футляр, що містить фрагмент кістки, який, як вважають, є реліквією Святого Климента, Папи Римського, який загинув мученичою смертю в Криму в околицях Херсонесу майже 2 тисячі років тому.

 

Коробка, запечатана червоним воском і перев'язана малиновими шнурами, містила фрагмент кістки під скляним куполом зі смужкою паперу, яка позначає її «Oss. S Clementis» - кістка святого Климента – повідомляє УНІАН з посиланням на The Guardian.

Першоджерелом цієї сенсаційної новини є офіційний сайт фірми Envirowest, працівники якої повідомили про знахідку.

Керівництво фірми кілька днів тому звернулося до британського суспільства з проханням допомогти знайти належне місце для мощей св. Папи.

Джеймс Рубін – власник Envirowest заявив, що його фірма часто стикається з дивовижними знахідками у сміттєвих контейнерах, але кості Папи з перших століть християнства і для нього стали сенсацією: «Ми усвідомлюємо що йдеться про дуже важливу історичну реліквію і ми прагнемо знати для неї належне місце», - заявив власник Envirowest.

Довідка: Святий Климент Римський, четвертий Папа і третій наслідник святого Петра. Згідно з древнім християнським переданням сам Апостол Петро готував св. Климента на роль свого наступника, проте Климент, не вважаючи себе достойним цього, відмовився перебрати на себе управління Католицькою Церквою після мученицької смерті Первоапостола. Після смерті св. Анаклета Папи Римьского, Климент таки прийняв вибір його єпископом Риму. Святий Климент походив з родини римських євреїв, яка отримала римське громадянство. Ставши Папою, провадив ревний апостолят серед поган, навернувши багатьох до світла Христової віри. Ця його діяльність не могла бути непоміченою з боку римської влади, яка переслідувала християн. Його було заслано до Херсонесу на Кримі.

Мощі св. Климентія віднайшли слов’янські апостоли свв. Кирило і Методій. Частина мощей залишилась у Херсонесі, частину святі брати переслали до Риму. Св. Володимир Великий після взяття Херсонесу та прийняття ним Хрещення, переніс мощі св. Климентія до Києва, а частину відіслав на дар Папі. Права рука св. Климентія зберігалася в Софії Київській аж до 20-х років ХХ століття. Після цього її сліди губляться у більшовицькому лихолітті.  

Святий Папа Климент І відомий у християнстві своїми посланням до коринтян, які користувалися у першій Церкві таким великим авторитетом, що деякі християнські громади вносили ці його листи в каноні Святого Письма.