У Луцьку відзначили річницю смерті Засновниці Згромадження Сестер Бенедиктинок Місіонерок
  • Чтв, 06/04/2017 - 12:11

5 квітня 2017 року, у кафедральному храмі св. Петра і Павла в Луцьку, згадували визначну постать не лише для Луцької дієцезії, а й для Поділля. Настоятель парафії, о. кан. Павло Хом´як у річницю смерті с. Ядвіги Юзефи Кулєші OSB приблизив вірним постать засновниці Згромадження Сестер Бенедиктинок Місіонерок.

«Слова повчають, а приклади притягують» — приклад життя і діяльності с. Ядвіги Юзефи Кулєші OSB є чудовим прикладом та взірцем до наслідування. 5 квітня 1931 року відійшла до Господа с. Ядвіга Юзефа Кулєша – Засновниця Згромадження Сестер Бенедиктинок Місіонерок. Постать, яка відіграла велику роль не лише для Волинської землі (де спочиває її тіло), а й для Поділля та цілої України.

Ядвіга Юзефа Кулєша народилася у 1859 року в багатодітній родині в селі Карабелівка. У батьківському домі отримала глибоке католицьке виховання. Після смерті батька та ліквідації маєтку Кулєшів, мати Михайлина з п´ятьма дітьми переїхала до Києва, де Ядвіга отримала початкову освіту, володіла французькою, англійською та російськими мовами. Що в подальшому житті стало їй у великій пригоді. Але про це згодом.

Від самого дитинства в її серці зростало прагнення присвятити своє життя служінню Богові. До реалізації цього прагнення дійшло аж у 1894 році у Вільнюсі в Згромадженні Сестер Бенедиктинок. Не обійшлося без Божого втручання. Оскільки царським указом, обмежувалась кількість Сестер, закривались новіціати, тому Вільнюський монастир Сестер Бенедиктинок св. Катерини не був винятком. Але Боже Провидіння зробило так, що Ядвіга Юзефа була прийнята до цього Згромадження у віці 35 років. 7 березня 1902 року с. Ядвіга Юзефа склала чернечі обіти.

Згодом Кулєша була вислана до Перемишля, де перебувала у монастирі Пресвятої Трійці. Перебувала в ньому не цілий рік, після Перемишля була змушена виїхати до Львова, а згодом повернулася до Вільнюса. З огляду на царську політику змушена була виїхати до Гродна, де перебувала у монастирі Сестер Бригіток. В такий спосіб, Господь приготовляв с. Ядвігу Юзефу Кулєшу до Божої Справи.

Не відомо з яких причин, але у 1907–1910 роках Ядвіга Юзефа зустрілася з с. Габріельою Колумбою в Римі, Засновницею Сестер Бенедиктинок Милосердя і була прийнята до цього Згромадження.

Боже Провидіння скерувало сестру Ядвігу на родинні сторони, на Поділля, куди була вислана, щоб з орієнтуватись, чи була б можливість відкриття філіального будинку Згромадження Сестер Бенедиктинок Милосердя. Так у 1912 році вона разом з Геленою Цибульською приїхали до праці. Так розпочалась праця на Україні. За кілька років служіння та сумлінної праці з’явилися перші кандидатки.

Перед с. Ядвігою Юзефою повстало важливе питання, яке потрібно було розв’язати: або їхати на формацію до Риму, або засновувати формаційний будинок на Україні для нових кандидаток. Так в травні 1917 року, отримавши дозвіл від єпископа Ігнатія Дуб-Дубовського на відкриття формаційного будинку в Білій Церкві, 24 червня 1917 року перші сім кандидаток склали чернечі обіти. Зі спогадів сестер, с. Ядвіга Юзефа була для них не лише відповідальною за формацію, яка опералася на Уставі св. Бенедикта та особливому культі Пресвятого Серця Ісуса, але передусім кохаючою та вимагаючою матір´ю. В своїх листах, Ядвіга Юзефа буде заохочувати сестер, щоб були ангелами миру та любові.

   Recoverd jpg file626

imgres

Її життя було повне випробувань, які вимагали багато зречень, але передусім вимагали глибокої віри в Боже Провидіння. Так у 1920 році прибула з кількома сестрами до Ковеля, де розпочався нелегкий етап її вірності Христу. Так назавжди її діяльність влилася в життя Волинської землі. Провадячи сиротинці у Луцькій дієцезії.

mem 04

На Великдень 1931 року, а саме 5 квітня, відійшла до Господа по нагороду с. Ядвіга Юзефа Кулєша. Похорон відбувся у вівторок, а тіло поховане на колишньому польському кладовищі у Луцьку. На превеликий жаль, місце поховання не можливо встановити, внаслідок зруйнування польського кладовища радянськими владами.
     1111

Після великої перерви, майже пів століття, справа Матері Ядвіги Кулєші відродилася на Волинській землі. Сестри Бенедиктинки Місіонерки жертовно служать своєю працею та молитвою у Луцьку.

IMG 2915         «Щоб у всьому прославлявся Бог».