У львівському гарнізонному храмі Петра і Павла відкрилася благодійна виставка іконопису «Митці - воїнам»
  • Нед, 10/07/2016 - 13:27

У львівському гарнізонному храмі Петра і Павла (вул. Театральна, 11) від 10-го липня буде діяти благодійна виставка іконопису «Митці - воїнам». Художники разом із громадською організацією «Допоможи фронту» збиратимуть кошти на тепловізор для українських бійців на передовій. Відкриття виставки за участі волонтерів та художників відбудеться у понеділок 11 липня о 14.00.

Постачання тепловізорів для наших воїнів є пріоритетом волонтерської роботи. Такі спец прилади дорогі (ціна одного – понад 60 тис. грн.) і їх не вистачає на фронті. Разом з тим це незамінний для військових прилад , який дозволяє незалежно від погодних умов і видимості забезпечувати надійну охорону блок-постів, проводити ефективну та безпечну розвідку, і найважливіше – вчасно виявляти ворожу атаку. Тому кожен такий тепловізор рятує десятки солдатських життів.

Доброчинці зможуть зробити свій вклад у допомогу фронту придбавши оригінальний художній твір чи листівку. На виставці будуть представлені роботи львівських та дрогобицьких художників. Серед них, ікони на старовинному гонті з дерев’яної церкви Святого Юра в Дрогобичі. Традицію розпису старого гонту ще десятиліття тому започаткував художник Лев Скоп, керуючись мотивацією дати нове життя церковним покрівельним дощечкам, які замінюють під час реставрації.

Ці гонти наповнені неймовірною енергетикою стародавнього українського храму стануть пам’яткою про Ваш особистий внесок у перемогу, а ваша пожертва може підтримати наших бійців та врятувати їхнє життя.

За допомогою таких церковних гонт вдалося вже зробити чимало добрих справ. У 2013 році виставка «Молитва Богородиці», яка проходила у львівській галереї «Дзиґа» та налічувала 365 гонтин із зображенням Діви Марії зібрала необхідні кошти (понад 130 тис. грн.) на лікування дітей хворих на муковісцидоз, якими опікується фонд «Крила надії». Влітку 2015 р. із виставки «Гонта», організованої у Народному домі в Києві Українським Кризовим Медіа Центром придбали тепловізор. За кошти від продажу гонт закупляли тактичне спорядження ЗСУ, національної гвардії та добровольців, долучались до збору коштів на автівки та оптику, на медикаменти та лікування поранених. Маленькі іконки на гонтах оберігають наших хлопців на передовій та втішають поранених у госпіталях, прикрашають домівки багатьох українців, зберігаються у колекціях шанувальників народної ікони за кордоном.