У львівському храмі Блаженного Климентія відкрилася виставка "Шлях до святості митрополита Андрея"
  • Пон, 21/03/2016 - 17:54

На виставці представлено 120 експонатів:  мистецькі твори, ужиткові речі, якими у повсякденні користувався сам митрополит чи його родина, сімейні реліквії, мощі святих, які митрополит Андрей привіз з Риму у 1901, 1902, 1909 і 1919 роках:  частинка одежі Ісуса Христа (туніки), частинка одежі святого обручника Йосипа, часточка Хресного древа, мощі апостолів Андрія, Петра, Павла, Василія Великого, священомученика Йосафата й багатьох інших святих.

Поруч з мощами  представлені документи, які засвідчують їх автентичність - з особистим підписом митрополита Андрея.  Ці реліквії виставляються для всезагального огляду вперше. Також вперше виставлений ківот, який стояв на престолі каплиці митрополичих палат під час похорону митрополита, різьблені свічники та ікони Христа і Богородиці авторства Анатолія Яблонського, монаха-студита, який навчався в монастирській іконописній  школі. Експонується на виставці  ще одна ікона Яблонського «Святий Григорій Богослов», де замість святого зображений митрополит Андрей.  Ще однією унікальною річчю є ікона Покрова Пресвятої Богородиці Михайла Бойчука.

Також у храмі  можна побачити родинні реліквії Шептицьких: керамічний герб, богослужбові речі, якими користувались предки Андрея Шептицького Атанасій, Леон, Варлаам, порцеляновий посуд і фужери із гербом Шептицьких, а також  - особисті речі митрополита: його одяг, підрясник, плащ, палицю, митру, епітрахель, монаший пояс. Особливу увагу привертає довгий сірий плащ, в якому владика Андрей фотографувався в саду Свято-Юрської гори: потертий на рукавах, зашитий на видному місці біля верхнього ґудзика. І в такому плащі ходив граф, меценат, представник багатого роду, який  відомий з ХІІІ століття. Як контрастує ця скромність із теперішніми багатіями з їхніми золотими годинниками, дорогими костюмами і фірмовими сумочками дружин у часі  війни…

Ініціатором цієї виставки є греко-католицький священик, монах студитського уставу Себастьян Дмитрух, справжній поцінував і колекціонер сакрального мистецтва. Він давно уже хоче відкрити у Львові  музей сакрального мистецтва і музей митрополита Андрея Шептицького. От тільки приміщень під ці заклади культури  львівська влада ніяк не може знайти.

Йосип Марухняк, Львів, фото автора

Джерело: День