У Львові близько 200 осіб прийшли прибрати Митрополичі сади
  • Суб, 21/03/2015 - 20:53

Близько двохсот людей: 40 військовослужбовців, працівники компанії «АVЕ Львів», мережі аптек «D.S.», охочі волонтери прийшли у суботу, 21 березня, прибрати другу частину садів, які знаходяться за комплексом Митрополичих палат. Про це повідомила Фундацція духовного відродження УГКЦ.

Благословляючи на спільну працю, до учасників толоки звернувся Преосвященний владика Венедикт, єпископ-помічник Львівський. Він зауважив, що, незважаючи на різні ділянки праці людей, усі зійшлися разом, щоб робити добру справу. «Це є символічно для нашого народу. У церковній пісні є такі слова: «Боже, нам єдність подай».  В єдності – сила народу. Це саме те, що нам потрібно», - сказав владика Венедикт. Єпископ також повідомив, що «наразі ця територія  є у процесі передання Церкві, сподіваємося, що скоро сади будуть нашими, і ми зможемо цілковито дбати про їхній належний вигляд, реконструювати, впорядковувати». Владика подякував усім учасникам  за «важливу справу для Церкви, для міста і для кожного».

Координатором роботи був Олег Гайовишин, генеральний директор компанії «АVЕ Львів». Він наголосив, що «те, що ми робимо, – дуже гарний приклад того, як має будуватися Україна» і додав, що  ця справа є чи не найважливішою в переддень Великодня. Побажав військовим «щоб та небесна опіка, яка є сьогодні тут з нами, була з ними там, на лінії фронту, щоб вони всі повернулися живими та неушкодженими додому для того, аби разом зробити ще багато добра». Варто зауважити, що військові самі зголосилися допомогти наводити лад в садах. Вже 31 березня вони вирушають на передову.

Як повідомляють організатори, сади було поділено на 10 ділянок, за яку відповідала окрема група з 10-20 осіб. Процес роботи  був добре організованим, усім видали інвентар для прибирання. Було згромаджено суху траву, розчищено рів, обрізано кущі, почищено мур, побілено дерева, пофарбовано паркан, зібрано все сміття.

За повідомленням Фундації, толоці передувала двотижнева підготовка. Перші кроки у прибиранні робили семінаристи Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ, а також працівники Центру творчості дітей та юнацтва Галичини разом з директором Олегом Кузиком.

Батьки п. Василя, котрий  прийшов на толоку, були членами організації «Українська молодь – Христові», яку заснував митрополит Андрей Шептицький. «Вони завжди мені розповідали  про 100-тисячний здвиг молоді у Львові 1933 року. Це був похід вулицями міста. Також учасники проходили  повз ці сади й бачили митрополита Андрея Шептицького. Саме тому я сьогодні прийшов допомогти ці сади відновлювати», - ділиться волонтер. «Ми повинні розуміти, що ніхто за нас нічого не зробить. Починати потрібно з себе», – додає п. Галина, працівниця мережі аптек «D.S.».

Наприкінці плідного робочого дня людей почастували гарячим чаєм з печивом. Кондитерська фабриа «Ярич» проявила ініціативу і передала 10 ящиків печива.

о. Тарас Милян, директор Фундації духовного відродження, поіменно подякував кожній організації та її керівникам, працівникам Фундації, які взяли участь у прибиранні. «Хочемо, щоб сади стали місцем для проведення різного роду заходів Церкви та громади: відкриті зустрічі, форуми, кіноперегляди, конкурси, святкування», - звернувся о. Тарас до волонтерів.

Організатор впорядкування Митрополичих садів - БО «Фундація Духовного Відродження» УГКЦ. Фінансово й технічно долучилися до проведення толоки: компанія «АВЕ Львів», мережа аптек «D.S.»

Нагадаємо, що у середу, 18 березня,  було зроблено перше прибирання Митрополичих садів. Його волонтерами були працівники ЦТДЮГ - Центр творчості дітей та юнацтва Галичини разом з директором Олегом Кузиком.

Іванна Рижан за матеріалами Фундації духовного відродження