У Львові говорили про популяризацію духовних цінностей в шкільництві
  • Срд, 16/05/2018 - 10:43

15 травня 2018 року, у приміщенні Малої сесійної зали Львівської міської ради відбувся круглий стіл “Формування традиційних християнських цінностей в новій українській школі”.

“Важливо, щоб ми перебували у контексті Бога, адже складається таке враження, що сучасному світові духовність не потрібна. Хотіла б пригадати слова Григорія Сковороди: “Духовну людину будує шлях добра”, – зазначила сестра Георгія Припутницька, референт Львівської Архиєпархії УГКЦ у справах освіти і виховання.

Нагадаємо, що захід відбувся у співпраці Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ, Управління освіти та Управління внутрішньої політики Львівської міської ради; а також у межах загальноміського проекту “Духовна велич Львова”.

Під час круглого столу у Львові вперше були презентовані результати соціологічного дослідження “Освітньо-виховні процеси у сприйнятті батьків школярів”, про найцікавіші витяги якого розповіла Христина Пейчева, соціологічна агенція “Fama”. Згідно з опитуваннями більше 50% батьків не проти, щоб Церква і загалом релігійний простір були присутніми у шкільному житті.

етика3

Важливо, що є можливість впроваджувати дисципліну, базовану на духовних цінностях, у шкільну програму. Про це, зокрема, зазначено у концепті “нової української школи”, але не у всіх школах Львова є можливості для дисципліни “Основи християнської етики”. Статистику та міркування з приводу цієї теми представила Тетяна Москва, представниця Управління освіти ЛМР. “Концепція “нової української школи” має на меті виховати випускника як особистість, патріота та інноватора”, – наголосила Тетяна Москва.

Без духовного наповнення немає особистісного світогляду і розвитку. Про це, зокрема, наголосили о.Павло Цвьок, синкел у справах мирян ЛА УГКЦ, та о.Михайло Сивак, проректор ЛПБА УПЦ КП. “Недостатньо випускати лише добре освічену людину, важливо подбати про її духовне виховання, адже навіть дуже добре освічена людина не завжди може дати раду собі в житті”, – зазначив о. Павло Цвьок. Отець Павло навів приклад досвіду одного із директорів школи у США, який наголосив, що після того, як у школі вилучили хрестики та ікони, учнівська молодь почала морально деградувати.

етика2

Про беззаперечну важливість присутності Церкви у житті суспільства закцентував і наступний спікер.”Коли ми говоримо про цілісність особистості, маємо говорити про присутність трьох інстанцій у її житті, – сім’ї, школи і Церкви. Потрібно гармонійно поєднувати ці інституції, бо без духовних орієнтирів людина губиться у житті”, – поділився думкою о. Михайло Сивак.

етика4

До розмови долучилися представники різних конфесій, вчителі християнської етики, освітяни. Нагадаємо, що це лише початок серії розмов на зазначену тему у нашому місті. Тому просимо перехрещувати зусилля, спільно долучатись до ініціативи впровадження і популяризації духовних цінностей у освітній процес.

Підготувала Юліана Лавриш

Фото Олександра Мазуренка