У ЛЬВОВІ ОСВЯТИЛИ ПЕРШУ В УКРАЇНІ СТАТУЮ СВЯТОГО ІВАНА БОСКО
  • Нед, 31/01/2016 - 23:48

Щороку 31 січня усі Салезіяни світу відзначають літургійний спомин свого засновника й покровителя святого преподобного Івана Боско. Цей італійський священик став знаним повсюди завдяки жертовній праці з бідною молоддю. Він зумів зацікавити молодь, поєднуючи те, що, здавалося, дуже важко поєднати: веселі ігри й молитву, забави й духовні розважання, буденні справи та християнські цінності й чесноти. Прикладом свого життя він показав, як плекати святість у щоденному житті: у своїй праці, навчанні, відпочинку. Цьогоріч у день свята для українського Салезіянського Згромадження сталася особлива подія: освячення пам’ятника великого вчителя і заступника дітей та молоді отця Івана Боско.

Статуя отця Боско була освячена у Львові у Молодіжному центрі, який носить ім’я цього душпастиря і вихователя, засновника чернечого життя, покровителя молоді (вул. Дорога Кривчицька, 19). Скульптура, подарована Салезіянам УГКЦ отцем Бернардом Скуза з міста Каррари, була виготовлена з білого каррарського мармуру. Вона зображає отця Боско та його вихованців: святого Домініка Савіо і блаженну Лауру Вікуню, які стали святими завдяки своєму Наставнику. Висота пам’ятника – 2 м. 20см., вага – 1300 кг.

"У Молодіжному  центрі щодня навчаються і живуть близько 150 дітей та молоді, є багато відвідувачів. Всі вони, в образі та історії життя святих Домініка та Лаури, будуть бачити взірець, як бути святими у щоденному житті у своєму молодому віці. А салезіяни, вихователі, вчителі та батьки - усі, що мають дотичність до виховання - будуть дивитися на фігуру святого отця Боско як на приклад священика і вихователя великого числа дітей та молоді, наслідуючи його",  - сказав о. Юрій Смакоус, настоятель салезіянської спільноти та директор Молодіжного центру Святого Івана Боско опісля освячення пам’ятника.

Салезіянська родина, вшановуючи пам'ять цього великого святого, і зараз продовжує сіяти серед молоді зерно молитви, радості й  святості – цих трьох речей, які о. Боско практикував впродовж цілого свого життя і, як люблячий батько, плекав у серцях тих, що прагнули його батьківської опіки та підтримки.

Довідка

Молодіжний центр св. Івана Боско є комплексом, що об'єднує різні види діяльності Салезіян. Зокрема, Професійно-технічний центр ім. св. Івана Боско – католицький професійно-технічний заклад II рівня акредитації. Це сучасний навчальний заклад, який пропонує освіту за спеціальностями: столяр, кравець-закрійник, секретар, перукар-модельєр, кухар, офіціант-бармен. МНЦ ім. Івана Боско надає професійну освіту у поєднанні з християнським вихованням та диплом державного зразка. При МНЦ ім. Івана Боско діє Дяківсько-катехитична школа.

Велика увага приділяється соціальному захисту дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-сиріт, напівсиріт та дітей із малозабезпечених сімей, яким систематично надається матеріальна допомога. З 1 червня 2014 року тут діє Родинний дім «Покрова», метою якого є створення сприятливих умов для всебічного і цілісного розвитку дітей. На даний момент тут проживає 60 дітей. 

Також тут діє студентський колегіум, де організовують щотижневі тематичні зустрічі, різні духовні заходи та дозвілля. Окрім цього Центр надає додаткові послуги, які помагають у фінансуванні та утриманні: тренажерний зал, родинне кафе і пекарня, кімнати для гостей, груп та реколекцій.

Віра Савран