У Львові освятять таблицю з іменами заслужених діячів УГКЦ
  • Птн, 17/11/2017 - 14:50

25 листопада відбудеться освячення таблиці з іменами митрополитів і крилошан, похованих у гробниці Львівської капітули на Личаківському цвинтарі.

Того дня також відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія в архикатедральному соборі Святого Юра (початок о 9:00) та панахида і освячення таблиці на Личаківському цвинтарі (о 12:00). Чин освячення звершать Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав та Ариєпископ Львівський Ігор.

У часи комуністичної влади гробниця була запущена, дуже пошкоджена, руйнувалася і з часом могла навіть розвалитися. Однак після проголошення Незалежності України з’явилася можливість поступово відновити й реставрувати цю історичну споруду. Проте на гробниці не вистачало таблиці з переліком захоронених. Тому Клуб української греко-католицької інтелігенції проявив ініціативу і провів значну й тривалу роботу щодо визначення правильних імен і прізвищ упокоєних і достовірних дат їхнього народження й смерті. Остаточна редакція таблиці погоджена з Митрополитом Львівським Ігорем і схвалена Блаженнішим Святославом.

Гробниця Львівської капітули була збудована для поховань заслужених діячів Української Греко-Католицької Церкви – митрополитів, єпископів, крилошан. Зараз у гробниці покояться три митрополити – Григорій Яхимович, Спиридон Литвинович, Юліан Куїловський, 23 єпископи і крилошани, а також священик Володимир Сеньківський – страждалець за греко-католицьку церкву. Вона знаходиться у найстарішій частині Личаківського цвинтаря на 6-му полі.

До цієї благодійної справи причетні: п. Василь Шпіцер, який здійснив фундаментальне дослідження імен і дат народження та смерті похованих у гробівці;  депутат Львівської міської ради Роман Грицевич; та архітектор п. Юрій Дубик, який здійсним жертовну працю над проектом таблиці.