У Львові Постуляційний центр і монастирів студитів проведе міжнародну наукову конференцію
  • Птн, 10/11/2017 - 15:54

У п'ятницю, 17 листопада 2017 року, у виставковому залі Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького відбудеться міжнародна конференція, тема якої «Засновники і монахи Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УГКЦ (1927-1947 рр.)». Організатори запрошують усіх охочих на цей захід, який триватиме до 19 листопада.

Конференція проходитиме у рамках приготування до 150-ліття від Дня народження Блаженного Климентія Шептицького та 120-ліття відновлення студійського чернецтва в Україні.

Зокрема організатор конференції єрм. Юстин Бойко наголосив, що мета цієї конференції полягає у тому, щоб привідкрити науковому світові і жителям Львова тих, які засновували Свято-Іванівську Лавру та жили у ній.

“Перший день буде цілковито присвячений постаті блаженного Климентія. На підставі архівних матеріалів, які будуть за презентовані вперше дослідники представлять незнані сторінки його життя... Другий день конференції буде в більшості присвячений обставинам заснування Свято-Іванівської Лаври, особливостям її розвитку та структури, а також будуть представлені дослідження, які показують, яким чином і чому на території чернечої обителі виник Музей просто неба... А третій день конференції матиме свої особливості...”, - розповів про “екстракти” проведення кожного дня протягом заходу єрм. Юстин Бойко. За його словами, конференція завершиться прийняттям Резолюції.

Загалом серед учасників заходу можна буде побачити єпископа-помічника Львівського Володимир (Груцу), єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівського Теодора (Мартинюка), п. д-р. Іван Матковський (Ольштинський університет, Польща) та багато інших.

Захід організовують Постуляційний центр монастирів студійського уставу, Свято-Іванівська Лавра Студійського Уставу УГКЦ, Музей народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького.

Довідка: Свято-Іванівська лавра Студійського уставу УГКЦ – один із п’яти офіційно заснованих монастирів зі статусом Лаври в Україні, осередок східного чернечого життя монахів студитів у м. Львові, унікальний монастирський комплекс, що став домівкою для чисельних хлопців-сиріт, притулком переслідуваних у час війни, а також потужною кузнею іконописців та поклав початок єдиного у Львові Музею народної архітектури і побуту просто неба з народною назвою «Шевченківський гай».Перша наукова конференція  була проведена 30-31 жовтня 2015 р.  на тему: «Музей народної архітектури та побуту – спадщина митрополита Андрея Шептицького».