У Львові презентують першу біографію Климентія Шептицького
  • Чтв, 20/12/2018 - 17:35

У суботу, 22 грудня 2018 року, в Соборі Святого Юра у Львові (площа Святого Юра, 5) відбудеться презентація першої біографії блаженного священномученика Климентія Шептицького «Казимир граф Шептицький – отець Климентій: польський аристократ, український ієромонах, Екзарх Росії та Сибіру, Архимандрит Студитів, Праведник народів світу, блаженний Католицької Церкви».

Монографія видана до 150-ліття блаженного священномученика Климентія Шептицького, яке громадськість відзначатиме 17 листопада 2019 року. Автором видання є науковець, доктор філософії Іван Матковський – працівник кафедри політології та міжнародних відносин НУ «Львівська Політехніка». Публікація висвітлює всі періоди життя видатного церковного діяча Климентія Шептицького, які представлені у сімнадцяти розділах. Видання проілюстроване фотографіями та графікою з архіву «Фундація Родини Шептицьких», о. Юстина (Юрія Бойка), родини Матковських та Новаківських, Лесі Квик, Романа Метельського, архівів «Narodowe Archiwum Cyfrowe», «Muzeum Narodowe w Warszawie», «Cyfrowa Biblioteka Narodowa Polona (CBN)», з приватних збірок Андрія Олійника і Юрія Завербного.

Окрім біографічної частини дослідження, автор та упорядник др. Іван Матковський долучив до видання спогади про братів Шептицьких родичів та сучасників. Вперше українською мовою тут опубліковано спогади Адама Ротфельда, врятованого братами Шептицькими у часи Голокосту.

Видавці біографії – родина Матковських та Новаківських, проект яких підтримала низка відомих на Львівщині меценатів та підприємців. До видання наукового дослідження долучився Постуляційний Центр Монастирів Студійського Уставу на чолі з ієрм. Юрієм Бойком, завдяки якому підготовка видання була підтримане не тільки архівними документами, але і фінансово.

Біографія о. Климентія Шептицького підготовлена до друку знаними Львів’янами: літературний редактор – Оксана Думанська, реалізація авторської ідеї видання – художниця Леся Квик, мистецький супровід здійснювала Іванна Новаківська, коректор – Ольга Громик, переклад з польської – автор д-р Іван Матковський, переклад з французької – проф. Ярема Кравець. Рецензентами дослідження стали керівник Постуляційного Центру Монастирів Студійського Уставу ієрм. д-р Юрій Бойко (о. Юстин) та науковці Ігор Розлуцький і д-р Михайло Матковський.

Партнери проекту: Постуляційний центр монастирів Студійського Уставу, Południowo-Wschodni Instytut Naukowy (PWIN) у Перемишлі (Польща), Релігійне видавництво «Покрова» та інтернет ресурс Фотографії Старого Львова.

Це перша опублікована біографія бл. свщмч. Климентія (д-р Казимира графа Шептицького) – блаженного Католицької Церкви та Праведника народів світу, католицького Екзарха Великої Росії та Сибіру, Архимандрита Студитів, замордованого у Владімірі над Клязьмою (РФ) у «владімірському централі».

Казимир, брат Митрополита Андрея Шептицького, у 43 роки вступив до католицького монастиря східного обряду. З  юначих літ прагнув, як сам писав, стати «добрим воїном Господа» і реалізувати своє покликання серед русинів-українців. Ще до того як вступить до монастиря – постає перед нами як політик та громадський діяч. Перший лобіст інтересів Галичини – так був названий Блаженний у пресі на початку ХХ століття.

Постать бл. свщмч. Климентія Шептицького зацікавить однаковою мірою світських і духовних осіб. Приклад його життя буде повчальним для політиків та громадських діячів. Організаторський і підприємницький хист стане взірцем для бізнесменів. Жертовність світитиме для чернецтва та клиру. Для українця залишатиметься ієромонахом і братом Митрополита, для поляка – аристократом, для німця – австрійським політиком, а для юдея – Праведником народів світу. Для християн – апостолом, який нестиме Благу Вістку та Слово Боже для народу, серед якого виріс, та не походив. Греко-католик з вибору, Студит за покликанням – бл. свщмч. Климентій (д-р Казимир Шептицький) постане на сторінках видання перед вченими, істориками, політологами та богословами, щоб зацікавити своїми поглядами та прикладом блаженного життя.