У Львові проходить зустріч місіонерів милосердя
  • Птн, 23/11/2018 - 13:53

22-23 листопада в Патріаршому домі у м. Львові відбувається чергова формаційна зустріч місіонерів Божого милосердя.

Подія розпочалася із спільного Молебню до Божого милосердя, який очолив владика Богдан (Дзюрах). «На своєму життєвому шляху ми зустрічаємо зранених людей, серед яких першими є ми самі. Папа Франциск у цьому контексті згадує притчу про доброго самарянина, у якій, за його словами, «міститься все Євангеліє», та наголошує, що, оскільки цим пораненим є сам я, то добрим самарянином є Господь наш Ісус Христос, який не проходить мимо, звертає увагу, дивлячись на мене, зворушується у своєму серці, приступає, бере мене на свої рамена та несе до заїзду, до своєї Церкви, де продовжує мене зцілювати та лікувати», - наголосив владика у своєму слові, зверненому до всіх присутніх.

Відтак проповідник звернув увагу на покликання Церкви нести слово надії та Боже зцілення людям, які страждають від війни на Сході України: «Ми живемо у страшних часах війни, ворог продовжує свою смертоносну дію, а смерть пожинає свої жнива: наші люди гинуть у прямих зіткненнях, гинуть від мін, вмирають від зазнаних поранень. Український чорнозем, який має родити пшеницю, давати хліб, життя, таїть у собі укриту смерть у вигляді незчисленних мінних полів, які будемо очищувати ще багато років». На думку владики, «кожна трагедія втраченого через війну життя поширює навколо себе страждання і біль в геометричній прогресії – на ближчу і дальшу родину, на друзів і знайомих, на все суспільство». «Ми всі живемо в тіні війни, з усіма її руйнівними наслідками. Війна ранить кожного», - зауважив Секретар Синоду і закликав отців-місіонерів наслідувати милосердного самарянина в його служінні постраждалій від розбійників людині. При цьому не потрібно багато слів, - зранена людина очікує від Церкви співчутливого погляду, люблячої присутності, простягнутої до допомоги руки.

Наприкінці, владика Богдан знову пригадав заклик Святішого Отця Франциска, щоб віруючі люди не перетворювалися на «функціонерів у Церкві, які завжди проходять мимо», але залишалися автентичними християнами, які живуть любов’ю: «Шанувати образ Божий означає не лише шанувати його на нерукотворному образі, на іконі, але шанувати його також в образі нашого стражденного ближнього, бо в ньому приходить сам Христос».

Відтак місіонери милосердя вже у форматі конференцій мали нагоду поспілкуватися із владикою Володимиром (Ґруцою), Єпископом-помічником Львівської архиєпархії, який поділився зі слухачами результатами своїх наукових досліджень та життєвим священичим досвідом щодо терапевтичного виміру Таїнства Покаяння. Владика наголосив на необхідності зцілення гріховних ран навіть після Сповіді та на потребі терпеливого духовного супроводу вірних, які приступають до Таїнства примирення.

Наступним доповідачем став п. Олег Романчук, директор Інституту психічного здоров’я при УКУ, який звернув свою увагу на тісний зв’язок і взаємне доповнення у процесі зцілення праці психологів і психотерапевтів та служіння священиків-сповідників. Він ознайомив присутніх з  основними симптомами найбільш поширених психічних розладів задля ефективної та компетентної співпраці між священиком та психіатром. Варто зазначити, що багато поданої п. Олегом інформації стосувалося посттравматичного стресового розладу, який є наслідком воєнних дій на Сході нашої країни.

Завершенням першого дня цієї події стала презентація практичного Посібника для сповідників Української Греко-Католицької Церкви, яку здійснив владика Богдан (Дзюрах), що був одним із його авторів.