У Львові просять врятувати від руйнації монастир ордену кармелітів босих
  • Пон, 01/07/2019 - 16:41

Львів'янин Богдан Рабешко просить владу міста врятувати комплекс сакральних споруд на вулиці Персенківці,10 - колишній монастир кармелітів босих та костел Матері Божої Шкаплерної. Відповідну електронну петицію він зареєстрував на сайті Львівської міськради.

Як зазначив автор петиції, культова споруда розташована на території Львівського автобусного заводу, передає сайт 032.ua.

За словами Богдана Рабешка, орден каремілітів був заснований у 12 столітті в Ізраїлі, під час хрестових походів. З того часу монастирі ордену спорудили у більш ніж 70 країнах світу. Вважається, що орден перебуває під особливою опікою та захистом Діви Марії.

"У кінці Другої світової війни, коли радянська армія зайшла до Львова, почався занепад цієї святині. Монахи покинули Львів, а в будівлі монастиря поселились загони НКВД, які в підвалах колишніх келій влаштували криваві репресії проти львів'ян. Деякі історики вважають, що тут було замордовано тисячі невинних містян. Коли радянська влада побудувала ЛАЗ, Костел став виконувати функцію Будинку культури працівників заводу, і був поділений на два поверхи, а монастир став гуртожитком для працівників. Після розпаду СРСР і проголошенням Незалежності України, про цю споруду чомусь забули і наша влада прирекла цей храм на подальшу руйнацію під впливом людських (розкрадання, навмисного руйнування) та природніх (дощ, сніг, вітер) факторів", - зауважив автор петиції.

Львів'янин наголосив, що у 2014 році активісти ГО «Громадський рух «Європейське місто» добилися віднесення цієї культової споруди до реєстру пам’яток архітектури України, що надало монастирю особливий охоронний статус.

"Наступний крок - це примусове вилучення Комплексу у державну або комунальну власність, оскільки теперішній власник будівлі допускає її подальшу руйнацію. Згідно пп.2,3,4 ст. 21 Закону України «Про охорону культурної спадщини» у зв’язку з фінансовою неможливістю власника будівлі (зараз споруда та й все майно колишнього автобусного заводу заарештовані Державною виконавчою службою через банкрутство ЛАЗу) провести реставраційні роботи та у зв’язку зі загрозою знищення нововиявленої пам’ятки державний орган охорони пам’яток зобов’язаний в судовому порядку вилучити пам’ятку архітектури в державну власність", - резюмував Богдан Рабешко.

Нагадаємо, для того, щоб петицію опрацювали у Львівській міськраді, вона має набрати 500 підписів львів'ян за 60 днів. За три дні вказану петицію підписало 17 людей.