У Львові проведено міжнародний курс-треніг з організації надання духовної опіки та психологічної допомоги в умовах бойових дій
  • Птн, 29/05/2015 - 15:38

25-29 травня 2015 року, в стінах Львівської духовної семінарії Святого Духа було проведено міжнародний базовий курс-треніг з організації надання духовної опіки та психологічної допомоги в умовах бойових дій і кризових ситуаціях.

Організатором заходу була Координаційна Рада душпастирства у критичних ситуаціях, яка діє при Патріаршій Курії Української Греко-Католицької Церкви і є очолювана Преосвященним владикою Богданом Манишиним, єпископом-помічником Стрийської єпархії.

У заході взяли участь понад 250 учасників з цілої України, в основному – психологи та священнослужителі, а також волонтери, які у своїй праці та служінні зустрічаються з багатьма особами, які внаслідок бойових дій на території нашої держави потребують духовної підтримки та кваліфікованої психологічної допомоги.

Курс проводила спеціаліст зі США - Наомі Пейджет, Dmin (академічний докторський ступінь), BCC, BCETS (лікар вищої категорії з травматичного стресу), FAAETS (член Американської академії експертів з травматичного стресу). Наомі Пейджет є кризовим інтервентом при ФБР, сертифікованим членом групи духовного реагування та оперативної групи американської спільноти Червоного Хреста, а також сертифікованим кризовим викладачем і автором багатьох навчальних програм.

За словами організаторів, необхідність і важливість такого семінару виникла тому що, беручи до уваги актуальну ситуацію в Україні, багато військових та їхні родини дуже часто зустрічаються з явищем постравматичного стресу і потребують допомоги психологів та священиків. Як зазначив Преосвященний владика Богдан Манишин: «Військовий час ставить нові виклики для душпастирства. Відповідно до цих нових викликів ми повинні бути готовими і відповідати на них в особливий спосіб – відповідати фахово. Незалежно від сану, формації чи ступеня отриманої освіти, є дуже важливо вміти фахово надати психологічну допомогу тим людям, які повертаються з війни. І саме тому виникла потреба в організації тренінгів для людей, які хочуть допомогти нашим бійцям увійти в мирне життя».

Під час семінару, його учасники мали змогу дізнатись більше про капеланське служіння, посттравматичний синдром та про роботу з постраждалими. Зокрема, було розглянуто важливі для роботи з солдатами та їх родинами теми: основи капеланства, конфліктологія, стрес, горе, самопоміч, тощо.

Дуже важливим елементом у подоланні посттравматичного стресу у військових, за словами самої Наомі Пейджет, є розуміння зі сторони родичів: «Одним з викликів для родини військового є те, що солдат повертається додому з важким стресом. Не всі  матимуть посттравматичний синдром, але всі повернуться з великим стресом. Для їхніх родин є дуже важливим бути терпеливими і зрозуміти ситуацію. Родичі зможуть допомогти солдатові адаптуватися, коли він повернеться додому, перш за все розуміючи, що потрібно багато часу і терпіння, щоб допомогти військовому знову стати цивільним».

На завершення, до учасників звернувся владика Богдан, який висловив вдячність усім за присутність та побажав успіхів та допомоги Божої у нелегкій праці з військовими та їх родинами, яка вимагає багато терпіння і молитви. Також, єпископ подякував п. Наомі Пейджет за проведений семінар і бажання допомагати українцям у нелегкій для них ситуації та подарував їй традиційну українську вишиванку і прапор України з побажаннями учасників. А насамкінець, усім учасникам було вручено сертифікати про проходження тренінгу.