У Львові провели міжнародну конференцію про наслідки споживання алкоголю для вагітних
  • Втр, 11/12/2018 - 13:29

З ініціативи підкомісії “За тверезість життя” (Комісія у справах душпастирства охорони здоров’я УГКЦ) днями у Львові відбулася міжнародна науково-практична конференція на тему “Спектр алкогольних порушень плоду (Fetal Alcohol Spectrum Disorder – FASD): міждисциплінарний підхід”.

Учасники конференції обговорювали, що відбувається зі станом здоров’я вагітних при вживанні алкоголю. “Згідно з досліджень українські жінки п’ють найбільше в світі (чоловіки на 5-му місці). Часто жінки п’ють алкоголь, не знаючи про те, що можуть завагітніти, або вже є вагітними. Навіть невелика доза алкоголю може зашкодити дитині в лоні матері. Адже при вживанні алкоголю вагітними: алкоголь нищить мозок, нервову систему, розвиток дитини”, — поділився інформацією о. Ігор Козанкевич, голова підкомісії “За тверезість життя” УГКЦ. 

Впродовж конференції було зазначено, що немає безпечної дози алкоголю в період вагітності. Фетальний алкогольний синдром плоду (ФАС) — так називається хвороба в дітей, коли батьки вживали алкоголь, зокрема під час вагітності. ФАС — фізичні та розумові вроджені вади розвитку, що є наслідком дії етилового спирту на дитину в утробі матері. Окрім цього, дитині може загрожувати затримка росту та розвитку, розумова відсталість тощо. Ба більше, алкоголь також зменшує здатність пари до зачаття дитини.

Додамо, що загалом у конференції взяли участь: Кшистоф Бжузка (Krzysztof Brzózka), директор Державної агенції розв’язання алкогольних проблем (PARPA. Варшава, Польща), Борис Зіменковський, ректор Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, академік Національної Академії медичних наук України, Ірина Микичак, директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації, та Мар’яна Служинська, директор Львівського обласного центру громадського здоров’я.