У Львові провели ювілейний V Форум сімей
  • Пон, 18/06/2018 - 12:03

У неділю, 17 червня, у Львівській духовній семінарії Святого Духа відбувся ювілейний V Форум сімей. Цьогоріч головна тема заходу – «Твоє слово – світильник для моїх ніг і світло для стежки моєї», оскільки 2018 рік проголошений Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій Роком Божого Слова в Україні, то основний акцент організатори заходу поставили на важливість пізнання Божого задуму через призму Святого Письма.

За словами о. Богдана Тимчишина, голови Комісії УГКЦ у справах родини, зараз сім’я перебуває в пошуку духовної поживи, а такі майданчики для людей – це є ще одна можливість (нагода) показати, що ми не самі, а що нас є багато, а також і те, що наша віра провадить до надії. «У такий спосіб ми задумуємося про роль Святого Письма у житті християнина, але найбільше – в житті сім’ї… Ми хочемо пригадати нашим вірним про Слово Боже, про добру новину, яку несе Бог, і щоб Святе Письмо не було лише гарним додатком до бібліотеки, але також стало живим інструментом, який дарує і радість, і розраду, і певно роду поради», – переконаний о. Богдан Тимчишин.

Загалом спікерами заходу стали: о. Євген Станішевський – «Твоє світло – світильник для моїх ніг і світло для стежки моєї» (у якій розглядається те, як ми живемо у світлі Святого Письма), о. Василь Рудейко – «Діти Твої, немов, паростки оливки навкруг трапези твоєї» (у якій йдеться про те, як Святе Письмо вказує нам на роль та участь у Літургії й Святому Причасті, і яку роль воно відіграє для сім’ї), о. Роман Островський – «Коріться один одному в острасі Христовому» (Еф. 5,  20) – заклик чи реальність?» (розмова про те, що означає коритися?; також йшлося про те, чи Святе Письмо закликає до пасивності, інертності, або навпаки – до відповідальності), о. Петро Терлецький – «Богослов’я неподільності у Святому Письмі, як основа духовності і подружжя» (йдеться про єднання між чоловіком і жінкою, тобто наскільки воно є задумом Господа).

Отець Богдан також зазначив, що для V Форуму сімей вони запросили спікерів, які є одруженими (тобто сім’янинами) та водночас спеціалістів своєї сфери діяльності (тобто у певному сенсі біблістами). Адже вони з власного досвіду можуть засвідчити те, як можна застосовувати Боже Слово у сімейному житті.  

Зокрема у своєму (загальному) слові «Твоє світло – світильник для моїх ніг і світло для стежки моєї» о. Євген Станішевський, ліцензіат біблійного богослов’я, духівник у Львівській духовній семінарії Святого Духа, а також викладач кафедри біблійних наук та богослов’я УКУ наголошує: «Навчитися любити без Бога – це є нонсенс, адже Бог є любов! Навчитися любити – це дати можливість Богові бути у моєму житі!».

Окрім цього, о. Богдан Тимчишин зазначає, що у сучасному суспільстві є чимало викликів для сім’ї, тому вона має бути єдиною, щоб оберігати одне одного від усіх негараздів.

«Я завжди наголошую, що диявол у ХХІ столітті знайшов універсальну форму знищити душу людини. Колись він це пробував у ранній Церкві через переслідування, але Церква вистояла. У Середньовіччі він намагався це втілити через різного роду розбрати, сварки, але Церква знову вистояла. А у ХХІ столітті він зрозумів, як знищити душу людини, – через сім’ю. Адже там, де є сварки, розбрат і непорозуміння, то в такій сім’ї в нього є значно більше шансів для того, щоб її знищити. Тож українська сім’я бачить ті виклики і хоче бути доброю сім’єю, тому старається гуртуватися та єднатися. Тому Церква є тим фундаментом, яка несе правду від Творця, який створив цей задум для подружжя», – підкреслив о. Богдан Тимчишин, голова Комісії УГКЦ у справах родини.

Додамо, що організатори планують провести Форум сімей і наступного року. Тема і концепція заходу залежатиме від відгуків та пропозицій учасників, сімей.

Оксана Войтко