У Львові провели зустріч-вишкіл отців ректорів семінарій УГКЦ України
  • Птн, 25/10/2019 - 14:22

21-25 жовтня з ініціативи Патріаршої комісії у справах духовенства УГКЦ у приміщенні Патріаршого дому у Львові відбулася зустріч-вишкіл отців ректорів семінарій УГКЦ України, який був присвячений питанням: служіння владою та послух, конфлікти та шляхи їх вирішення, канонічна візитація cемінарій.

Серед учасників вишколу були: ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа отець Ігор Бойко; ректор Івано-Франківської духовної семінарії імені святого священномученика Йосафата отець Роман Мікієвич; ректор Дрогобицької духовної семінарії блаженних священномучеників Северина, Віталія та Якима отець Мирон Бендик; ректор Київської Трьохсвятительської духовної семінарії отець Петро Жук; ректор Тернопільської вищої духовної семінарії імені патріарха Йосифа Сліпого отець Іван Римар; ректор Івано-Франківської академії Івана Золотоустого отець Василь Гоголь; ректор Українського католицького університету отець Богдан Прах.

Одним із компонентів вишколу було питання виникнення конфліктів та шляхи їх ефективного вирішення. Серед спікерів були запрошені Олег Романчук, дитячий лікар-психіатр, директор Інституту психічного здоров’я УКУ, та сестра Теодора Шулак, провінційна настоятелька Згромадження сестер редемптористок МНІ.

«Бог хоче, щоб людина зростала і відобразила повну красу Божого творіння», - такими словами розпочав зустріч пан Олег Романчук. Якщо розумно підійти до конфліктів, які ми переживаємо у повсякденному житті, можемо багато із них скористати. Життя у спільноті дає нам таку можливість. Отці ректори розглянули найчастіші типи конфліктів у семінаріях та поглянули на їх можливі шляхи розв’язання.

Ця тема була доповнена доповіддю сестри Теодори Шулак. Настоятелька запросила роздумати над темою послуху священників та богопосвячених осіб між авторитаризмом та «принципом невтручання». Отці ректори поглянули на важливість і роль авторитету, який використовує владу як служіння, адже саме така особа не потребує використовувати обійману високу посаду як утвердження власної цінності. На завершення сестра Теодора підкреслила: «Усвідомлюючи свої сильні та слабкі сторони, авторитетні особистості набагато легше справляються з ситуаціями напруги чи критики з боку інших».

Користаючи з нагоди спільної зустрічі, отці ректори також обговорили питання стратегії розвитку священничих покликань. Зокрема, було запрошено отця Івана Глову, який відповідає за покликання у Львівській митрополії, для того щоб переглянути стан справ із покликаннями за останні 10 років. Крім представлення статистичних даних, отець Іван також розповів про те, як майбутні абітурієнти мають можливість відвівати семінарію, взяти участь у випіканні просфор і навчатися плести чотки.

Враховуючи актуальність теми, порушуваною цими днями Вселенська Церква, отці ректори поділилися досвідом впровадження у своїх семінаріях раніше підготовленого Патріаршою комісією у справах духовенства документа «Норми та принципи захисту дітей при здійсненні душпастирської діяльності за участю семінаристів, монашества та духовенства УГКЦ в Україні».

Також на доручення Синоду Єпископів УГКЦ було обговорено Статут священничого братства УГКЦ та програму канонічних візитацій семінарій.

На завершення зустрічі отці ректори обговорили деталі наступної зустрічі Патріаршої комісії у справах духовенства, яка відбудеться 11-15 травня 2020 року в м. Римі.