У Львові розпочалась Міжнародна наукова конференція, присвячена о. Атанасію Великому, ЧСВВ
  • Суб, 10/11/2018 - 19:49

9 листопада розпочався перший день наукової конференції, присвяченої відомому церковному діячу й науковцю – о. Атанасію Великому, ЧСВВ. Захід проводився у актовому залі Львівського національного університету ім. Івана Франка. На нього завітали владики УГКЦ, монашество, духовенство, науковці, студенти, земляки о. Атанасія та всі, хто відгукнувся на дане запрошення.

Після молитви «Отче наш», яку разом заспівали зібрані учасники наукової події, пролунали слова привітання. Першим привітав зібраних Високопреосвященний владика Ігор Возьняк, архиєпископ і митрополит Львівський. Він відзначив вклад о. Атанасія Великого, ЧСВВ, у ІІ Ватиканський Собор та його переклад багатьох творів. Натомість владика Петро Лоза, єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії, виразив слова радості, адже о. Атанасій належав також до Сокалько-Жовківської єпархії (с. Туринка, біля Жовкви). Крім того, владика відзначив працю о. Атанасія, адже «він підготував підґрунтя для сучасних науковців».

В даній науковій конференції також прийняли участь: Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ - Правлячий Архиєрей Бучацької єпархії УГКЦ, Владика Іриней Білик, ЧСВВ - вислужений єпископ Бучацький та член Капітули Папської базиліки Санта Марія Маджоре, а також Владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ - Апостольський візитатор для українців греко-католиків Італії та Іспанії.

Від імені отців і братів василіян в Україні висловив вдячність організаторам конференції Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик, ЧСВВ. Він також подарував зібраним владикам пам'ятні медалі, виготовлені з нагоди 100-ліття від дня народження о. Атанасія Великого, ЧСВВ. До присутніх звернувся і проректор Національного університету ім. Івана Франка з наукової роботи п. Роман Гладишевський. Він перелічив здобутки о. Атанасія та побажав усім, «щоб цінності і пріоритети о. Атанасія Великого, ЧСВВ, служили орієнтиром для людей різних спеціальностей». Відтак розпочалися доповіді.

Першим виступив о. Єронім Грім, ЧСВВ, віце-ректор Василіянського інституту. Ієромонах розповів про життєвий шлях о. Атанасія, різні етапи його життя, обов’язки та працелюбність, яка дала рясні плоди у служінні іншим. Наступний доповідач – п. Рікардо Бурігана, професор Інституту екуменічних студій у Венеції, розповів про внесок о. Атанасія у ІІ Ватиканських Собор. Будучи секретарем Соборової комісії для Східних Церков та Отцем Собору, о. Атанасій вносив багато пропозицій. Доктор Рікардо, окрім діяльності на Соборі, висвітлив декілька думок тих, які письмово згадували про о. Атанасія. У зв’язку з цим, у виступах о. Атанасія було помітним рішуче наставлення й бажання показати ідентичність та розмаїття УГКЦ у Католицькій Церкві.

Після перерви виступив п. Ігор Скочиляс, проректор УКУ. Відзначивши особливості історіографічних жанрів й видань о. Атанасія, доктор історичних наук вказав на подальші перспективи у продовженні діла ієромонаха. Далі до присутніх промовляв владика Діонісій Ляхович, апостольський візитатор для українців-католиків в Італії та Іспанії. Він розповів про особисті стосунки з о. Атанасієм, а також про його виховничу діяльність та духовні настанови як віце-ректора й проректора Папської колегії св. Йосафата та генерального настоятеля Василіянського Чину. У контексті доповіді владика зазначив, що надзвичайно вдячно про нього відгукувалися вихованці колегії, а сам о. Атанасій щиро вболівав за ченців, Церкву та український народ, а у їхній недолі глибоко з ними сумував.

Перший день конференції, присвяченої 100-літтю від дня народження о. д-ра Атанасія Великого, ЧСВВ, завершився спільною молитвою-піснею до св. Василія Великого.

Прес-служба osbm.in.ua