У Львові розпочалася І Міжнародна асамблея вищих настоятелів та настоятельок спільнот богопосвячених осіб УГКЦ
  • Срд, 18/10/2017 - 08:29

17 жовтня у Львові вперше за всю історію УГКЦ відбулося відкриття І Міжнародної асамблеї вищих настоятелів та настоятельок спільнот богопосвячених осіб УГКЦ. Більше сімдесяти учасників з 12 країн світу, Глава УГКЦ та владики зібралися у Патріаршому домі, щоб поговорити про виклики і труднощі служіння богопосвячених осіб.

За словами голови Патріаршої комісії у справах монашества владики Михаїла (Бубнія), основна стратегія зібрання – це жива богопосвячена спільнота. «Мета заходу – це переосмислити служіння богопосвячених осіб. Ми хочемо поглянути, що ми можемо зробити для того, щоб краще послужити Церкві, людям та подолати певні труднощі… Наприклад, в деяких країнах світу є брак покликань до богопосвяченого життя», − розповів владика Михаїл у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ.

Раніше вже відбувалися подібні зустрічі, але на регіональному, локальному рівні. Проте ця зустріч набула міжнародного масштабу. Ключовими моментами події є доповіді та дискусії, теми яких стосуються зовнішніх і внутрішніх викликів, а також про виклики Церкви щодо богопосвячених осіб в сучасному світі. Крім дискусії, у групах виробляється стратегія монашого служіння і праці. Зокрема є чотири групи, де в кожній з них є представники з різних країн. У них учасники зможуть дати відповідь на певні питання, висловити свої думки чи пропозиції про те, як вони бачать вирішення тих чи інших труднощів.

«Ми разом як богопосвячені особи можемо допомогти тим, що мають ті труднощі і виклики у служінні. Ми будемо випрацьовувати «дорожню карту» взаємної співпраці і діалогу для того, щоб ефективніше служити», − розповів владика Михаїл (Бубній).

Варто зазначити, що на підставі тих дискусій на завершення підготують документ, в якому візьмуть до уваги всі ті пропозиції, які узгодили під час обговорень. Крім того, на завершення Асамблеї буде виноситися на голосування питання про наступну зустріч. «Побачимо, як часто вирішать зустрічатися наші настоятелі. Чи це буде кожного року, сказати важко. Думаю, що один раз на три роки варто було б зустрітися», − каже голова Патріаршої комісії у справах монашества.

Додамо, що за останніми статистичними даними, у світі нараховується близько 3500 ченців і черниць УГКЦ. Вони є членами 34 інституцій богопосвяченого життя, які служать на усіх континентах.