У Львові розпочалася щорічна Зустріч східних католицьких ієрархів Європи
  • Птн, 24/10/2014 - 13:14

24 жовтня 2014 року в реколеційному центрі Львівської архиєпархії УГКЦ, що в Брюховичах біля Львова, розпочалася щорічна Зустріч східних католицьких ієрархів Європи, яка цього разу присвячена 25-річчю виходу УГКЦ з підпілля.

Вранці представники католицьких Церков Європи із двадцяти країн помолилися Божественну Літургію, яку очолив Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возняк). Проповідь виголосив Секретар Конгрегації Східних Католицьких Церков Циріл (Василь).

У своєму проповідницькому слові він підкреслив, що ця Зустріч є прикладом того, що особистий пошук сенсу життя і Бога не може бути пережитий лише як внутрішній персональний досвід, без спільнотного виміру. Адже жити та ділитися своєю вірою – шлях побудови Божого Царства в нинішньому світі.

«Через цю Зустріч ми бажаємо виявити те, що кожен християнин, патріот пишається своєю вірою. Він трудиться задля Божого Царства у своєму житті», – сказав проповідник.

Наприкінці проповіді владика Циріл додав, що пізнати Христа, поглибити знання про Нього, знайти Його… є полюванням на безцінний скарб, відкриттям схованої в полі перлини. «Альбом з фотографіями, які зробимо під час цієї Зустрічі східних католицьких єпископів Європи чи інших зустрічей, котрі ми пережили, буде для нас цінним спогадом про пригоду, пережиту в радості та братерстві. Але все це буде незначним, якщо в ньому не буде центральної сторінки під назвою «Моя зустріч із Христом», - зауважив Секретар Конгрегації Східних Католицьких Церков.

Додамо, що першого дня Зустрічі буде виголошено три доповіді: «Місія і роль Східних Католицьких Церков в екуменічному діалозі: перешкода чи нагода до об’єднання» (владика Дімітріос (Салахас), Апостольський екзарх для католиків східного обряду в Греції), «Взаємовідносини між Східними Католицькими Церквами та державою і загальнолюдською спільнотою» (владика Вірджил (Берчеа), Єпископ Орадеа-Маре, Румунія), «Від легалізації УГКЦ до революції гідності: Роль Церков в українському суспільстві» (владика Борис (Ґудзяк), Єпископ єпархії Святого Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції,  країнах Бенілюксу та Швейцарії).

Після цього заплановано виїзд до УКУ та Львівської духовної семінарії Святого Духа, перегляд фільму «Майдан. Свідчення учасників Майдану».