У Львові розпочалася урочиста академія, присвячена 20-річчю візиту св. Папи Івана Павла ІІ до України
  • Чтв, 24/06/2021 - 13:31

Сьогодні, 24 червня 2021 року, у Львівській міській раді розпочалася урочиста Академія до 20-ліття візиту св. Папи Івана Павла ІІ до України. До події  долучилися представники міської та обласної влади, ієрархи, духовенство, монашество, а також миряни, які мали стосунок до візиту Папи, або науково досліджують його постать.

“Насправді сьогодні тут гроно унікальних людей. Сьогодні зібралися ті, хто, зсередини, бачив таїнство візиту Івана Павла ІІ. І кожен з вас, тут присутніх, відіграв унікальну неповторну роль. І сьогодні буде та мить, коли можна пригадати. І думаю, що представники ЗМІ будуть ловити кожне слово. Бо це істрія нашого міста, яка дала поштовх. Вірю, що це поштовх до нових добрих змін”, – підкреслив міський голова Львова, Андрій Садовий, який розпочав академію.

Владика Мечислав Мокшицький, який, свого часу, був секретарем Папи Івана Павла ІІ зазначив, що Папа Іван Павло ІІ живе у вдячному серці українського народу.

“Візит Папи звернув увагу всього світу на нашу країну і пригадав її болісну і важку історію: складний шлях до свободи, а водночас різноманіття культур та національностей. Це паломництво  також стало зміцненням для відродженої Церкви, структури якої відновили лише десятьма роками раніше. Зі Львовом Папу пов’язувала дружба та приватні  контакти, особливо з Архієпископом Євгенієм Базяком, який був вигнанцем комуністичної влади. У цьому місці не можна не згадати Кардинала Мар’яна Яворського, який помер рік тому – великого друга та довіреної особи Папи Івана Павла ІІ, якому він уділив останнє Святе Причастя. Слід підкреслити, що Іван Павло ІІ досі живе у вдячному серці народу України у різних сферах. Проявом вдячності є ця урочиста сесія у стінах Львівської міської ради, за що дякую від спільноти римо-католицької Церкви. Радістю також є найменування однієї з вулиць на Сихові на честь святого Папи”.

Настоятель Архикатедрального Собору св. Юра, отець Роман Кравчик теж мав честь спілкуватися із Папою особисто, адже був відповідальним за перебування та розміщення Понтифіка у Митрополичих Палатах на Святоюрській горі.

“Владика Ігор передає усім вітання і закликає відсвяткувати гідно і належно пам’ять святого Івана Павла ІІ, який залишив нам добрий і гарний слід молитви, любові і пошани до українського народу. Зуміймо це втілити у своє життя, як це показав нам прикладом св. Іван Павло ІІ. Приїхавши до України, поцілував українську землю, молитвою і словом кожного з нас огорнув і потішив. Це був трепет, страх, було багато перешкод, але, з Божою допомогою, ми гідно і належно прийняли Папу Івана Павла ІІ і весь колектив, який був з ним”.

Генеральна консулка Республіки Польща у Львові, Еліза Дзвонкевіч відзначила:

“То був такий час, коли дуже потрібне було відродження духовне на тих землях, які перебували тривалий період під комуністичним режимом. Візит Папи змінив Україну, змінив нас всіх. Іван Павло ІІ був і є для мене патроном і дороговказом, який показує у якому керунку мають іти Польща і Україна”.

Також присутні урочисто погасили тематичну марку, яку Укрпошта присвятила 20-річчю візиту святого Папи до Львова.