У Львові розпочався Міжнародний симпозіум присвячений 150-річчю від дня народження Праведного Митрополита Андрея Шептицького
  • Птн, 30/10/2015 - 15:49

Сьогодні, 30 жовтня 2015 року, голова координаційної ради УГКЦ по святкування Року праведного митрополита Андрея, Високопросвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський відкрив Міжнародний симпозіум присвячений 150-річчю від дня народження Праведного Митрополита Андрея Шептицького.

 

«Дякую усім вам за участь у цьому благородному заході, бо йдеться про вшанування святої особи, великого архиєрея, глибоко духовного богослова, різностороннього ученого, людину, до кінця відданну Богу, його Церкві та українському народові: Праведного Митрополита Андрея Шептицького. Приємно бачити усіх вас зацікавлених, направду неповторною особистістю Праведника та дякую усім достойним і благосним доповідачам, які радо й легко прийняли запрошення, щоб поділитися своїми знаннями та роздумами про нашого величного Святця» – наголосив у своєму слові Митрополит Ігор.

 

Наступним учасників симпозіуму привітав проф. Юрій Бобало, ректор національного університету «Львівська політехніка»: «Сьогодні вітаємо учасників симпозіуму цієї величної події та бажаємо плідної праці в ім’я великого Митрополита».

 

Під час відкриття Міжнародного симпозіуму, о. д-р. Богдан Прах, ректор Українського Католицького Університету підкреслив: «У своєму посланні Митрополит Андрей Шептицький писав: "... бо я глибоко пересвідчив, що повна і обєктивна правда мусить колись виявитися і вона стане причиною до перемог основної ідеї – з'єдинення Церков в конечності і корисності церковної єдності. Та думка переможе сама себе тільки тоді, коли люди будуть знати правду". Сьогодні, ми зібралися тут, для того щоб ще більше висвітлити ту правду, щоби цю правду ще більше показати. Дякую усім, які прибули, які старалися при організації та вітаю усіх учасників».

 

В урочистому відкритті участь взяли представники державної влади – Оксана Юринець, народний депутат України, Олег Синютка, голова ЛОДА та Андрій Садовий, міський голова Львова.

 

З великим нетерпінням учасники симпозіуму очікували слово Блаженнішого кардинала Любомира, Архиєпископа-емерита УГКЦ, котрий прибув до Львова. У своєму зверненні Блаженніший кардинал Любомир наголосив на важливих аспектах постаті Праведного Митрополита: «Людину такої духовної глибини і височини, чи можна його якимось одним словом описати? Немов би схопити в одному слові, то все багатство його постаті. Мені здається, що так. А те слово звучало б душпастир. Митрополит Андрей – Душпастир. Ісус Христос говорить про себе, як Доброго Пастиря. Мені здається, що це також можна сказати і про Митрополита». На завершення свого звернення Блаженніший Любомир наголосив: «Як нам найкраще зберегти живу пам1ять про митрополита? Мені здається розв’язка є така – наслідувати. Є речі в яких ми не можемо його наслідувати – він походив із старинного боярського роду, ... але це не значить, що ми не можемо все ж таки наслідувати його. Зберігати його пам’ять живою у наших життях. Бо його діяльність така широка, ... все те можна наслідувати. Ось закінчиться цей рік і ми своїй власній душі підсумовуємо: а що я навчився про Митрополита у минулому році? Запитаймося: А що би я міг зробити, що би його наслідувати?»

 

Нагадаємо, що Міжнародний симпозіум присвячений 150-річчю від дня народження Праведного Митрополита Андрея Шептицького, який сьогодні відбувається в головного корпусу національного університету «Львівська політехніка» (м. Львів, вул. С. Бандери, 12), завтра буде проходити у приміщенні Філософсько-богословського факультету УКУ (м. Львів, вул. Хуторівка, 35а), а закінчиться у неділю 1 листопада Архиєрейською Божественною Літургією у Соборі св. Юра.