У Львові розповіли про те, як відзначатимуть 150-річчя від дня народження митрополита Андрея
  • Втр, 28/07/2015 - 00:23

Сто п'ятдесяті роковини народження слуги Божого Андрея Шептицького є подією неординарною. Лише зараз ми, як народ і Церква, починаємо вшановувати постать Великого митрополита і з цієї нагоди освятимо пам’ятник праведному Андрею.

Такі слова сказав владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, під час прес-конференції 27 липня в Митрополичих палатах Свято-Юрського комплексу у Львові. Єпископ розповів про програму святкування. Урочистості розпочнуться о 10 год Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолить Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав за участю Синоду Єпископів УГКЦ у соборі Святого Юра. Після Літургії в крипті собору, де похований митрополит Андрей, будуть молитися за його прославу.  Відтак перед пам’ятником виступить із духовним словом Верховний Архиєпископ УГКЦ Блаженніший Святослав та Президент України Петро Порошенко. Далі буде мистецька програма. А ввечері представлять ораторію Мирослава Волинського «Я тебе кличу» у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка відзначив, що ці урочистості є знаковою подією не лише для Львова, а й для всієї УГКЦ та українців усього світу. Бо митрополит Андрей – «духовна постать, яка повела за собою в тяжку годину Церкву». Він також наголосив, що Шептицький зумів об’єднати українців і дати їм можливість рухатися вперед. «Ми повинні говорити про нього не лише як про духовну особу, а і як про державного діяча», - додав він.

Як розповіла керуюча справами виконавчого комітету Львівської міської ради Марта Литвинюк, площу Святого Юра розділять на сектори, в яких працюватимуть 70 волонтерів. Пані Марта звернулася до львів’ян із проханням обмежити в середу рух транспорту центральною частиною міста. Чиновниця повідомила, що на сайті ЛМР опубліковані схеми, де будуть перекриті вулиці і визначені місця паркування авто.

Наприкінці директор фундації «Андрей» Михайло Перун розповів про відзначення Року митрополита Шептицького в УГКЦ. Він також представив видання «Святоюрський владика», яке вже є в продажу. Його можна придбати у церковних крамницях.