У Львові стартує проект до 150-річчя митрополита Андрея
  • Срд, 11/03/2015 - 13:30

У Львові впродовж року проводитимуть заходи, які присвяченні 150-річчю з дня народження митрополита Андрея Шептицького. Заходи були розроблені управлінням культури ЛМР спільно з управлінням освіти ЛМР та управлінням внутрішньої політики ЛМР, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Нам би дуже хотілося, щоб ми говорили про Шептицького як про живу людину, «олюднити» його постать, збити з нього, як, зрештою, з багатьох наших культурних та суспільних діячів, оцю зайву бронзу та граніт, показати Шептицького як живу та багатогранну людину, яку можна назвати людиною епохи Відродження. Показати наскільки він актуальний залишається для нас і зараз, показати родину Фредрів-Шептицьких, адже ця унікальна родина поєднала дві величезні культури та два європейських народи - польський та українській народ, це родина, яка дала і одній, і другій культурі дві величні постаті – постать митрополита Андрея та постать його діда Александра Фредро, засновника жанру комедії у польській літературі.

Нам би хотілося починати говорити про Шептицького зовсім з іншого боку. Починати говорити про історію людей, а не про історію подій. Дуже часто ми, розповідаючи про своє минуле, концентруємось на якихось датах, подіях, фактах забуваючи, що за усім цим стояли живі люди і історія цих людей може розповісти про факт, подію, дату набагато більше ніж просто розповідь про цю подію. Історія людей є емоційна – вона запам’ятовується через емоцію.

Хочеться перестати говорити про Шептицького, як про регіонального діяча. Хочеться говорити про нього, як про людину світу і людину європейської та світової історії. Ще один із дуже важливих моментів - треба говорити про Шептицького, як про великого мецената, і відродити оцю ідею меценацтва.

Також є ідея показати образ успішного, зреалізованого українця, який зробив дуже багато і для українського бізнесу, і для українського духу, і для української культури. Стилістика, в якій ми розробляли наші проекти, розрахована на молодіжну аудиторію в першу чергу, тому ми намагались знайти таку мову та спосіб вираження, який був би зрозумілий та цікавий молодим людям», - зазначила Ірина Магдиш, начальник управління культури ЛМР.

Зокрема, на території Музею народної архітектури та побуту пройде фотовиставка «Шептицький - меценат», також буде розміщено інфотаблицю «Митрополит Андрей - засновник Музею», а на вхідних квитках до музею з’явиться  логотип року Шептицького.

У мистецьких школах Львова пройде конкурс дитячого малюнка «Інтерпретація робіт О. Новаківського». Роботи переможців можна буде оглянути у громадському просторі та у Ратуші.

Перша Львівська Медіатека проведе конкурс відеоробіт «Меценат», з метою залучення молодіжної аудиторії та надання імпульсу для розвитку відеомистецтва у Львові, і, в майбутньому, промоції ідеї меценацтва шляхом трансляції кращих робіт на телебаченні. Даний захід має на меті і лобіювання прийняття Закону України «Про меценатство».

За сприяння управління культури та Творчої майстерні «Аграфка», у «Видавництві Старого Лева» буде видано ілюстровану книгу-абетку «Шептицький від А до Я».

ПрАТ «Київстар», публічні бібліотеки, муніципальні театри та управління культури запустять проект «Зателефонуй Шептицькому», під час якого кожен матиме змогу, подзвонити та почути думки Шептицького про любов, віру, щастя, шлюб, чоловіків та жінок, дитинство, історію роду Шептицького та інше.

У парку культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького пройде інтерактивний квест про славетний рід Фредрів-Шептицьких. Окрім цього, у місті будуть розміщені інфотаблиці з QR-кодами, де міститиметься інформація-підказки до наступної локації в рамках ще одного квесту - «Місця Шептицького».

В парках та скверах міста будуть розміщені інформативні банери українською та англійською мовами про людей, яких врятував і підтримав Шептицький.

Управління освіти проведе загальноміські учнівські акції «Духовні настанови Шептицького», в рамках яких відбуватиметься поширення духовних послань Митрополита Андрея «Духовні настанови Шептицького», вручення вітальних листівок матерям «12 листів до Матері» та проведення освітянського тижня з Митрополитом Андреєм «Український Мойсей».

Впродовж березня-травня 2015 року  -  опитування суспільної думки «Хто такий Андрей Шептицький?», фотоконкурс «Нащадки митрополита Андрея» з презентацією найкращих фоторобіт у громадському просторі міста та конкурсу дитячого малюнка «Золотий мольберт: дорогами Мойсея українського духу й культури»; проведення виїзних мистецьких акцій вихованців Центру творчості дітей та юнацтва Галичини.

На базі дитячого позаміського закладу оздоровлення та відпочинку «Старт» пройде християнський табір спільно з представниками УКУ, за сприяння управління освіти, мовної школи «Smart learning», НВК «Галицька» і НВК «Софія».