У Львові триває перша міжнародна науково-практична конференція про нормативно-правове регулювання діяльності новітніх релігійних рухів і сект
  • Птн, 31/03/2017 - 12:57

30 березня в НУ «Львівська політехніка» розпочалася перша міжнародна науково-практична конференція «Нормативно-правове регулювання діяльності новітніх релігійних рухів і сект: міжнародний досвід та українські перспективи». Захід відбувається з ініціативи Бюро Верховного Архиєпископства УГКЦ у справах новітніх релігійних рухів і сект у співпраці із Міністерством освіти і науки України та Навчально-науковим інститутом права та психології НУ «Львівська політехніка».

На початку заходу зачитали Лист-привітання Глави і Отця УГКЦ Блаженнішого Святослава до учасників конференції. А потім до присутніх звернувся владика Ігор, Митрополит Львівський: «Це важлива і необхідна тема, що торкається життя суспільства. Особи чи групи, приналежні до різних новітніх релігійних рухів, часто несуть неспокій та тривогу. Коли повернемося до життя і служіння Сина Божого, то побачимо, що вже тоді були угрупування книжників і фарисеїв, садукеїв, які мали претензії і підступно скеровували народ в потрібний їм, вигідний, бік». На думку єпископа, саме первосвященики організували юрбу, щоби схопити Ісуса та винести Йому несправедливий засуд та розіп’яти Його на хресті. Подібна доля очікувала й апостола Павла, якого схопили за проповідування Ісуса Христа, як Сина Божого, що воскрес із мертвих. 

«Усі декларували себе прихильниками Бога, а насправді були великими противниками, змітали на своєму шляху всіх, хто їм заперечував…, - вів він далі. – Спаситель застерігав від фальшивих пророків: «Стережіться лжепророків, що приходять до вас в овечій одежі, а всередині вовки хижі. Ви пізнаєте їх за їхніми плодами». І теперішні різні новітні рухи і громади – це ніщо інше, які відновлення різними способами груп і напрямів, що існували давно». Часто вони несуть секретно свою мету, за його словами, і для багатьох не виявляють своєї правди, яку вони переслідують, часто вміло виманюють гроші, або маніпулюють людьми так, як їм заманеться. Жертвами цього стають сім’ї, родини, спільноти, в яких починає панувати безлад, напруження, незгоди, а за цим слідують хвороби…

«Догналіти володіли коштами, готували матеріали, які розсилали по всьому світі, вміло маскували себе, як захисники традиції, хоча проявили себе новітньою сектою…Вони критикували Церкву, її провідників, відлучали єпископів, священиків і вірних з церковної спільноти, приписуючи собі право єдиних правовірних церковних діячів…», - переконаний Митрополит Ігор. «Злий дух уміло діє через відібраних осіб, щоби принести сумнів у сумління людей і згубити їх назавжди», - додав наприкінці свого слова владика Ігор.

Завершиться захід 31 березня презентацією монографії «Секти і новітні релігійні рухи в офіційних  документах. Класифікація, аналізи, коментар і тексти джерел» за участю автора Іренеуша Камінського.