У Львові «УКРАЇНСЬКИЙ РЕКВІЄМ» Олександра Козаренка зібрав аншлаг
  • Срд, 23/11/2016 - 20:05

У понеділок, 21 листопада, в Будинку органної та камерної музики відбулося виконання твору львівського композитора Олександра Козаренка «Український реквієм», присвяченого пам’яті жертв голодоморів, депортацій і репресій у ХХ столітті (поетичне слово Назара Федорака; автор ідеї та втілення проекту – Михайло Перун).

     «Український реквієм» було створено в межах серії «Духовна музика України» Фундації «Андрей», яка цього року святкує своє 20-ліття.

     Участь у заході взяли Заслужена академічна капела України «Трембіта» й Академічний симфонічний оркестр Луганської обласної філармонії, який зараз працює в Сєвєродонецьку, під батутою Назарія Яцківа. Солісти – Світлана Мамчур (сопрано), Тетяна Вахновська (мецо-сопрано), Олег Лихач (тенор), ІгорМіхневич (бас). Партію органа виконала Надія Величко.

     Зі вступним словом до присутніх звернувся преосвященний владика Венедикт (Алексійчук), протосинкел Львівської архиєпархії УГКЦ. Владика провів паралелі між пошануванням пам’яті жертв Голодомору та відзначенням в Україні Дня гідності.

     Також до слухачів промовив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, який, зокрема, зазначив: «Дуже приємно, що саме в День гідності у нас, у Львові, на сцені виступають артисти Луганської філармонії».

     Проект організували та підтримали Львівська обласна державна адміністрація, Львівська обласна рада, Луганська обласна державна адміністрація та Фундація «Андрей».

     По завершенні виконання «Українського реквієму» слово взяв Михайло Перун. Він подякував усім авторам, учасникам і організаторам заходу, а насамперед директорові Луганської обласної філармонії (м. Сєвєродонецьк) Ігорю Шаповалові й цілому оркестру, які спільно з капелою «Трембіта» підготували виконання такого масштабного музичного полотна. Особлива подяка від організаторів за підтримку – підприємству «Лео-кераміка».

     Захід відбувся в межах проекту «Змінимо країну разом», що його ініціював голова Луганської ОДА Юрій Гарбуз.

     Виконання «Українського реквієму» також пройдуть в Ужгороді (23 листопада) й у Тернополі (24 листопада).

Прес-служба Фундації «Андрей»