У Львові урочисто відзначили 250-річчя храму Премудрості Божої, що в Шевченківському гаю
  • Пон, 08/07/2013 - 15:59

7 липня в день празника Святого пророка, Предтечі і Христителя Господнього Йоана відбулося урочисте святкування 250-річчя унікального шедевру, бойківської сакральної архітектури, яку стараннями Митрополита Андрея Шептицького перевезено до Львова з с. Кривка Турківського району. Сьогодні цей храм має назву Премудрості Божої, яким опікуються ієромонахи Студійського уставу УГКЦ.

Урочистості розпочалися, напередодні празника 6 липня, Великою Вечірнею з Литією, яку очолив ієрм. Теодор (Мартинюк) ігумен Святоуспенської Унівської лаври за участю отці- студитів та гостей святкувань.

Наступного дня святкування продовжились Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Преосвященний владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії у співслужінні отців-студитів за участю чисельної громади міста, науковців та мистецтвознавців.

У своєму слові владика сказав, що «празник це завжди радість, духовне піднесення, особливо сьогодні коли святкуємо народження пророка», і далі застановився над питанням чи справді маємо цю радість від народження пророка, чи дбаємо про празник народження пророка і чи загалом народження сина, онука є для нас празником. «Ми часто тішимося дітьми на чужому подвір’ї,-  додав проповідник, -  і думаємо, що наша родина покликана до чогось іншого, що в нас в Україні пророк не прийде». «Сьогодні нам бракує авторитетного слова і авторитету в суспільному, державному і рівно ж релігійному житті, однак пророка за котрим підемо, котрого послухаємо за котрим підемо, на жаль сьогодні не маємо – константував владика.

«Тому, сьогодні в цей празник приходимо до цього храму впродовж 250 років, - продовжив ієрарх, -  щоб пророк відновив правдивий образ Ісуса Христа в нашому житті та вказав нам як змінювати своє життя».

На думку владики Йосифа: «Святкувати народження пророка – це означає перейнятися його постаттю і його позицією. Перейнятися і жити так немовби самому нести цю пророчу службу своїм дітям і онукам»

Вказуючи на ювілей храму, владика сказав, що «ця церква простояла 250 років і готова служити Богові і людям ще довший час допоки вона буде для нас храмом живого Бога, і насамкінець ієрарх порівняв цю святиню із батьківською хатою: «Цей храм буде величним храмом свідком Бога, допоки ми будемо гуртуватися навколо цього храму».
Додамо, Богослуження відбувалось за участю зведеного хору у складі колективів «Осанна» Храму Божої Премудрості, Хорової капели «Боян», «Вірую» Храму Ольги і Єлизавети та Хору гарнізонного храму Петра і Павла.

По завершенні спільної молитви на галявині біля церкви відбулися виступи провідних наукових співробітників у справі збереження та охорони цінних пам’яток архітектури сакрального мистецтва українського народу.

Прес-служба Львівської архиєпархії