У Львові в музеї Андрея Шептицького презентували виставку «Історія нескореної Церкви»
  • Пон, 30/09/2019 - 15:20

Нещодавно в Музеї митрополита Андрея Шептицького, що у Львові (вул. Кривоноса, 1), презентували виставку “Історія нескореної Церкви”, яка присвячена 30-літтю виходу УГКЦ з підпілля. Захід розпочали з Архиєрейської Божественної Літургії у храмі Блаженного священномученика Климентія Шептицького, яку відслужив владика Ігор Возьняк, архиєпископ і митрополит Львівський. На відкриття експозиції завітали представники духовенства, а також усі охочі львів’яни та гості міста.

“Кожен експонат є унікальним, особливим, а також дуже цінним. На виставці представлено лише частину експонатів з колекції, яку я збирав багато років. Насправді їх є значно більше, але вони всі у цьому приміщенні просто не помістяться. Нам потрібно зберегти історію Церкви та нашого народу. Тому ця виставка передусім про тих священників, монахів, монахинь і мирян, які переживали той важкий радянський період”, — зауважив ієромонах-студит Севастьян Дмитрух, засновник музею, а також знаний фахівець сакрального мистецтва у Львові.

Варто зазначити, що відвідувачі зможуть детальніше дізнатися про 30-ліття виходу УГКЦ з підпілля завдяки тематичним залам, які присвячені періодам, коли Церква була перебувала в підпіллі та виходила з нього, а також постаті патріарху Йосифові Сліпому та чимало інших цінних експонатів.

За словами о. Севастьяна Дмитруха, до відкриття експозиції готувалися приблизно два місяці. Виставка триватиме орієнтовно до середини жовтня, оскільки в музеї проводитимуть ремонтні роботи завдяки підтримці жертводавцям.

Додамо, що днями ієромонах Юстин Бойко, синкел у справах монашества Львівської архиєпархії УГКЦ, прокоментував ситуацію щодо передачі приміщень Музею митрополита Андрея Шептицького. Відео можна переглянути тут: https://cutt.ly/Ow7IcpX.

Це відкриття не музею, а лише виставки”, — саме так прокоментував священнослужитель інформацію від різних ЗМІ про те, що у Львові відкривають музей Андрея Шептицького.

За детальнішою інформацією слідкуйте на офіційній сторінці музею у Фейсбуці — https://www.facebook.com/Музей-Митрополита-Андрея-Шептицького-360602881179768/.