У Львові відбудеться урочиста Академія вшанування блж. свщнм. Омельяна Ковча та слуги Божого митр. Андрея Шептицького
  • Чтв, 23/10/2014 - 23:33

«Цією Академією хочемо подякувати Богові за дар свободи у нашій Церкві та вшанувати дві особистості: Блж. свщнм. Омельяна Ковча та слугу Божого митр. Андрея Шептицького», - Преосвященний владика Венедикт на прес-конференції з нагоди урочистостей святкування 25-ліття легалізації УГКЦ

«Коли ми отримали незалежність понад 20 років тому, ми не усвідомлювали, а приймали все, як закономірне, наче так і мало бути», - зауважив єпископ, додавши,  що усвідомлення дару свободи прийшло аж тепер.

Він зазначав, що суттю урочистості Академії, яка відбудеться у суботу, 25 жовтня, в Оперному театрі м. Львова, є благодарення Господеві за дар свободи. Поруч з тим, за словами єрарха, будуть вшановуватися дві особистості: Блаженного свщнм. Омельяна Ковча та слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького. Рівно ж буде вручено нагороду Блаженного свщнм. Омельяна Ковча особам, котрі послужили в ділянці примирення і налагодження людських стосунків.

Єпископ коротко розповів про життєвий шлях Блаж. cвщнм. Омельяна, акцентувавши на ключових моментах з життя, де він яскраво засвідчував віру. «Ми деколи не можемо усвідомити яких доньок, синів дарував нам Господь», - говорить єпископ. Він, «коли була потреба їхав за нашими переселенцями до Сербії, під час І світової війни служив сільським капеланом у Галицькій Армії, незважаючи на численні арешти - 40 разів був арештований, 20 з яких довший чи коротший час відсидів - стояв за правду, боронив правду та євангельські ідеали».

Феноменом блаженного свщнм. Омельяна Ковча є те, що він завжди стояв в обороні тих народів, котрі  переслідують. «Йому все одно, який народ – поляки чи євреї - і що терпить, він вступається за них», - пригадує владика Венедикт і додає, що за це потрапляє в ув’язнення та відмовляться  від визволення, яке було можливим за стараннями Митрополита Андрея, кажучи, що «Майданек - це друге місце після неба, де я хотів би бути». Це, на переконання владики Венедикта, для нас добрий приклад свідчення Бога у кожному місці, де Він нас ставить.

Третя частина Урочистості буде присвячена Митрополиту Андрею Шептицькому, «українському Мойсеєві, неперевершеному лідерові, політичному та громадському діячеві», котрий, за словами єпископа, пережив сім різних режимів і вмів свідчити про Бога в обставинах, в яких знаходився.

Підсумовуючи, владика Венедикт звертає увагу, що «цією Академією Церква хоче подякувати за дар свободи, а з іншого боку -  вказатии на ці два світильники, які були у нашій Церкві, щоб показати, що обставини є такі, які є, від нас часто незалежні – політичні чи економічні, - але в кожних обставинах можемо свідчити наші християнські цінності та ідеали».

Іванна Рижан