У Львові відбулась наукова конференція до 370-ї річниці Введенського монастиря
  • Срд, 07/12/2016 - 18:48

3 грудня в Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася Міжнародна наукова конференція «Львівський Введенський монастир як фундація Василія Лупула».

Захід відбувся в рамках програми святкувань 370-ї річниці заснування цього жіночого чернечого осередку, що існував упродовж другої половини XVII – початку ХІХ ст. на Краківському передмісті, напроти церкви Св. Параскеви П’ятниці, між сучасними вулицями Б. Хмельницького, Гайдамацькою і Замарстинівською.

Організаторами конференції виступили доценти кафедри давньої історії України та архівознавства Олег Дух і Василь Кметь. Інституційну підтримку надала Провінція пресвятої тройці сестер чину святого Василія Великого в Україні.

Програма конференції складалася з двох тематичних сесій «Молдавсько-українські відносини упродовж століть» та «Фундація Львівського Введенського монастиря».

До участі в конференції був запрошений декан історичного факультету Ясського університету мені Александра Йоана Кузи (Румунія) професор Петронел Захаріуц. Хоча, з огляду на негоду, йому не вдалося прибути до Львова, під час конференції виголосили його доповідь «Церковна і культурна політика Василія Лупула у Молдавському князівстві».

На церковні взаємини між Молдавією та львівським церковним осередком звернув увагу у своєму виступі директор Наукової бібліотеки Василь Кметь.

Натомість на українсько-молдавських мистецьких контактах зосередився у своїй доповіді завідуючий відділу історії середніх віків Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України професор Володимир Александрович.

Про адміністративно-правовий статус Краківського (Замкового) передмістя у XVII ст., де виник монастир, а також про його релігійний ландшафт розповів старший науковий співробітник Львівського відділення Інституту археографії імені Михайла Грушевського НАН України та голова історичної комісії НТШ Андрій Фелонюк. Завершила конференцію доповідь Олега Духа про обставини фундації Василія Лупула.

Наприкінці заходу відбулося відкриття виставки «Українсько-молдавські зв’язки в рукописних пам’ятках Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка», яку підготував завідувач відділу рукописних, стародрукованих та рідкісних книг імені Федора Максименка Бібліотеки Микола Ільків-Свидницький та його співробітники.

Післяобідній час був присвячений екскурсійній програмі. Учасники конференції разом із сестрами василіянками мали змогу відвідати місце, де у ранньомодерний час існував Введенський монастир (вул. Гайдамацька, 5-9). Маршрут екскурсії пролягав також до церкви Св. Параскеви, ще однієї фундації Василія Лупула, а також храму Св. Димитрія на Збоїськах, де знаходиться іконостас із ліквідованої на початку XVIIІ ст. обителі.