У Львові відбулась науково-практична конференція присвячена епідеміологу отцю Генріху Мосінгу.
  • Суб, 29/04/2023 - 22:20

Отець Генріх Мосінг досі єднає науку й віру. 27 квітня 2023 року в приміщені Науково-дослідницького інституту епідеміології та гігієни Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького відбулась урочиста конференція, на якій був присутній архієпископ Мечислав Мокшицький.

 

Зі вступним словом до присутніх звернувся директор Науково-дослідного інституту епідеміології та гігієни професор Борис Кузьмінов, який пригадав сторінки науково життя видатного епідеміолога ХХ сторіччя отця Генріха Мосінга. Доктор Генріх Мосінг був не лише талановитим вченим, який брав безпосередню участь у створенні вакцини від черевного тифу. Він був ще й священником і впродовж багатьох років провадив місіонерську та душпастирську діяльність. Про цю його іпостась служіння ближнім «людини великого милосердя» говорив Архієпископ Митрополит Львівський Римсько-католицької церкви Мечислав Мокшицький:

«Радію, що Інститут Епідеміології,щорічно організовує симпозіум. Бо не можна забувати про таких людей, як отець Доктор Генріх Мосінг ін. Не можна забувати видатних вихователів і науковців, адже саме вони є фундаментом вашої сьогоднішньої діяльності. Аналізуючи життя Генріха Мосінга, ми можемо без найменшого сумніву сказати, що він його прожив гідно, роблячи добро як лікар і як священик» - сказав митрополит.

Під час зустрічі відбулась презентація фільму «Приборкувач вошей. Рудольф Вайгль» режисера і продюсера Едуарда Занюка про відомого львівського вченого польського походження, який винайшов вакцину від тифу.

У заході взяли участь п. Еліза Дзвонкєвіч – консул Республіки Польща у Львові, представники науки з України та Польші, також вихованців отця Мосінга.