У Львові відбулась перша Літня школа лідерів
  • Срд, 02/08/2017 - 21:52

24-30 липня 2017 р. Б. в Патріаршому домі у Львові відбулась перша Літня школа лідерів, на яку Комісія УГКЦ у справах мирян запросила лідерів мирянських рухів та спільнот всецерковного рівня.

Школа зібрала учасників з різних куточків України: Донецького, Харківського, Одеського екзархатів, Бучацької, Коломийсько-Чернівецької, Самбірсько-Дрогобицької єпархії, Івано-Франківської та Львівської архиєпархії. Впродовж тижня лідери найбільших мирянських організацій мали нагоду пройти інтенсивний курс в шести тематичих блоках: етичне лідерство і християнське лідерство в еру інформаційних технологій, лідерство у біблійній перспективі, особиста і спільнотова молитва у Літургії Церкви, служіння як місія та спосіб реалізації покликання особи та спільноти, управління Божими дарами та служіння талантами в спільноті, командотворення та стратегічне планування. Окрім цього, лідери змогли зануритись в пізнання себе: аналізували комунікаційні навички, їх рівень стресу, конфліктності та вигорання, вчилися вирішувати конфлікти та протидіяти психологічному вигоранню.

Програма була укладена таким чином, щоб учасники мали можливість здобути, крім стійких знань та навичок, духовний мир та закорінення в Христі. Тому щоденно лідери молилися Божественну Літургію та Вечірню, а кожен тематичний день підсумовувала відповідна вечірня програма: вечір знайомства, молитовного читання Святого Письма, молитви в стилі Тезе, відео-катехизи, ділення, ватри.

"покличе їх, - вони відкликаються: "Ось ми!" І світять радісно для того, хто створив їх" (Вар.3,35)

Перший день Літньої школи лідерів зібрав близько тридцяти учасників зі всієї України. Разом з о. Петром Раком, керівником Відділу комісій Патріаршої курії УГКЦ, вони роздумували над покликанням лідера, над апостольством мирянина в сучасному світі. А з Володимиром Хіцяком, керівником Центру Етики і Технологій Львівської бізнес-школи УКУ, підзнали можливості свідчити в сучасному медіа просторі. 

"Справді ж блаженні ті, що слухають Боже слово і його зберігають" (Лк.11,28)

Другий день Літньої Школи Лідера був присвячений лідерству у біблійній перспективі. Учасники мали нагоду навчитися методу молитовного читання Святого Письма, з викладачем біблістики УКУ Галиною Теслюк занурились в глибини богонатхненних текстів, проаналізувати позитивні та негативні риси старозавітніх і новозавітніх лідерів і провідників. У вечірній програмі Олена Карнаух допомогла з'ясувати принципи творення спільнот і виникнення конфліктних ситуацій в них.

"Будьте в молитві витривалі й чувайте на ній в подяці" (Кол.4,2)

Третій день Літньої Школи Лідерства збагатив учасників знаннями про Літургію Церкви, про особисту участь в ній і участь спільноти, про спосіб молитви біблійних персонажів. Ці знання учасники Літньої школи лідерства здобували разом з Ігорем Василишиним, викадачем кафедри літургійних наук УКУ.

А вечірня програма дозволила відпочити, прославляючи Бога з "Хором Тезе" Комісії у справах молоді Львівської архиєпархії УГКЦ.

"Хто хоче бути першим, хай буде всім слугою" (Мр.9,35)

Саме цей заклик Христа став наріжним для четвертого дня Літньої школи лідера. Він приніс багато цікавого: зустрілись з сестрою Наталею Мельник, ЗСПР, яка роздумала з учасниками про покликання особи та спільноти до служіння, дискутували з о. д-ром Богданом Грушевським про риси і чесноти лідера, намалювали свій стрес з Ксенією Буханець в частині арт-терапевтичних вправ, а на завершення дня мали відео-катехезу з о. Миколаєм Фрединою.

"Даю тобі заховані багатства й скриті скарби, щоб ти знав, що я Господь, котрий зове тебе на ім'я" (Іс.45,3)

П'ятий день Літньої Школи Лідера був присвячений темі пошуку талантів і можливостей реалізації Божих дарів у спільноті.

Петро Дарморіс, голова Центру протидії корупції УГКЦ, розважав з учасниками над притчею про таланти, шукаючи способів їх реалізації, а також підписав з лідерами мирянських спільнот всецерковного рівня антикорупційну декларацію, щоб чесно і відповідально служити на місці свого життя та праці.

У світлі відповіді на покликання, на Божий дар, сестра Наталія Мельник розповіла про виробництво макаронів та вирощування печериць сестрами Згромадження Пресвятої Родини, а сестра Онуфрія Бачинська презентувала серію натуральної косметики "Живиця" як сучасний спосіб реалізації харизми Сестер Служебиць Непорочної Діви Марії.

Леся та Іван Більські поділилися своїм досвідом управління Божими дарами на прикладі центру освіти дорослих "Мастак" і створення Яворівської іграшки, а Аня Іванічева – досвідом створення "Майстерні мрії", де люди з неповносправністю з великою любов'ю і самопосвятою виготовляють вітамінні чаї.

У вечірній програмі, в блоці арт-терапевтичних вправ, працювали з Ксенією Буханець над протидією психологічного вигорання.

Осердям дня стала Літургія з чином відновлення хрещальних обітів.

"Двом ліпше, ніж одному, вони бо мають ліпшу користь із своєї праці" (Проп.4,9)

Шостий день Літньої Школи Лідерів був присвячений командоутворенню. Разом з Наталею Бордун, директоркою Інституту Лідерства та Управління УКУ, вчилися будувати свої християнські спільноти, довіряти, слухати, планувати, брати відповідальність.

Підсумком вечора та програми стало вручення сертифікатів і завершальна ватра, де лідери залюбки планували спільні майбутні події.