У Львові відбулась презентація унікальної книги про літургійні покрови
  • Чтв, 12/09/2013 - 18:15

11 вересня Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, взяв участь у презентації книги Роксолани Косів «Літургійні покрови на чашу і дискос», яка відбулася у Національному музеї імені Андрея Шептицького, що у м. Львові.

Під час презентації книги Високопреосвященний владика Ігор висловив слова вдячності та заохотив авторку до наступних творчих здобутків. На думку Митрополита, такі дослідження є дуже актуальні для сучасного суспільства, адже вони звертають увагу на духовний вимір, розуміння символізму сакральних речей. «Важливо це пам’ятати, досліджувати. Літургійні покрови, які колись робили – це не лише історія, мистецтво. Це справжній вияв побожності і літургійності», – зазначив владика Ігор.

У свою чергу ієрм. Севастіян (Дмитрух), директор музею сакрального мистецтва, подякував Роксолані Косів за титанічну працю. Він підкреслив, що експонати музею були дослідженні авторкою вперше і заслуговують на особливу увагу суспільства.

Варто додати, що основою для дослідження стали твори XV–XVIII ст. зі збірки сакральних тканин Національного музею у Львові, яка почала формуватися ще у перші роки діяльності Музею, зокрема, завдяки ініціативі Митрополита Андрея Шептицького збирати церковну старовину і таким чином її рятувати від знищення часом та людьми.
 
Презентація книги «Літургійні покрови на чашу і дискос» відбулася у рамках відзначення 100-ліття відтоді, як Митрополит Андрей Шептицький передав Національний музей в дар українському народові.

Джерело: www.ugcc.lviv.ua