У Львові відбулася конференція, приурочена 115-й річниці від створення Шпиталю Шептицького
  • Чтв, 22/11/2018 - 21:03

22 листопада 2018 року у Львові (“Арена “Львів”,  вул. Стрийська, 199) відбулася науково-практична міжнародна конференція “Якісна медицина задля гідності людини. Від історії до сучасності” з нагоди 115-ї річниці заснування Шпиталю імені Митрополита Андрея Шептицького. Конференцію організувало керівництво Шпиталю, аби розглянути найактуальніші проблеми сучасної медицини та шляхи їхнього вирішення і подальшого розвитку як самого Шпиталю, так і лікарської справи в цілому. Участь у конференції взяли численні працівники медицини, духовенство, що працює в галузі душпастирства охорони здоров’я, та всі небайдужі до справи лікування в Україні.

Пленарне засідання конференції розпочалося зі спільної молитви та привітального слова Високопреосвященного владики Ігоря, Архиєпископа і Митрополита Львівського. Митрополит подякував усім, хто працює на благо лічниці Шептицького, і, навіки приклад святого апостола і євангелиста Луки, побажав їм бути добрими лікарями. Відтак зі словом привітання до присутніх звернувся міський голова Львова п. Андрій Садовий і вручив подяки від громади міста працівникам Шпиталю Шептицького с. Димитрії Губарчук, с. Святославі Пилип’юк, с. Маргареті Репелин, заступнику адміністратора з господарської роботи п. Оксані Ясінській, лікарю сімейної медицини п. Роману Щебелю та диплом для всього колективу лікарні. Також мер вручив відзнаку до століття створення ЗУНР Митрополиту Львівському. Відтак було зачитано привітання для учасників конференції від в. о. Міністра охорони здоров’я України п. Уляни Супрун, президента НАМН України п.  Віталія Цимбалюка та ректора ЛНМУ ім. Данила Галицького п. Бориса Зіменковського.

Вступ конференції був присвячений історії заснування Шпиталю, його ролі у розвитку та збереженні української медицини, основній меті, якій служить Шпиталь, тобто захисту найбільш незахищених верств населення. Учасники конференції переглянули короткометражний документальний фільм про діяльність Шпиталю, а також із доповіддю “Заснування Народної лічниці та харитативна діяльність Митрополита Андрея Шептицького в ділянці охорони здоров’я” виступила п. Ліліана Гентош, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історичних досліджень ЛНУ ім. І. Франка. Особливу увагу доповідач звернула на ширину спектру благодійної діяльності Митрополита та його проект побудови найбільшого  а в неділю неділю найсучасніших  у Європі медичного центру, який, на жаль, не був реалізований. Проте завдяки підтримці Митрополита і масовому збору коштів вдалося відкрити Шпиталь, що свого часу став найкращою лікарнею Львова.

Також із доповідями про сучасну медичну реформу в Україні виступили п. Оксана Сухорукова, генеральний директор директорату медичних послуг, п. Андрій Гіндець,  начальник відділу законопроектної та нормопроектувальної роботи Юридичного департаменту Національної служби здоров’я України, та п. Олена Хитрова, асоційований партнер, керівник медичного відділу юридичної компанії  ILF.

Про сучасні тенденції взаємозв’язку релігії та медицини у доповіді “Віра і психічне здоров’я” розповів Крістіан Шефер, головний лікар клініки св. Луки м. Ательбург, Німеччина.

Опісля конференція продовжилася працею чотирьох практичних секцій: “Охорона здоров’я в умовах реформування медичної галузі в Україні”, “Турбота про гідність людини в складних життєвих обставинах”, “Духовність і медичне капеланство в сучасних умовах лікарняної установи”,  “Значення діяльності Шпиталю для української медицини та розвитку громади Львова”. Учасники конференції заторкнули як історичний пласт фактів заснування Шпиталю та діяльності Митрополита Андрея і блаженного священомученика Климентія (Шептицького), так і широке коло питань, що стосується сучасної медицини у взаємодії з душпастирством лікування у фізичному та духовному аспектах.

Підсумком конференції стала резолюція щодо розвитку медичного капеланства, доповнення медичних послуг роллю медичного капелана, створення освітньої моделі медичного капеланства; також вдосконалення системи освіти в медичній галузі. Особливе значення мали тези щодо перспективи розвитку Шпиталю Шептицького як унікального сучасного медичного закладу, що базується на засадах всебічної допомоги людині у її фізичній та духовній недузі, і відповідає викликам сучасної реформи медицини в Україні.

Завершилася конференція спільною молитвою за прославу Праведного Митрополита Андрея, а Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, який теж відвідав захід, уділив присутнім Архиєрейське благословення.