У Львові відбулася всеукраїнська конференція для голів деканальних катехитичних рад
  • Срд, 09/10/2013 - 08:29

8 вересня 2013 року у стінах Львівської Духовної Семінарії Святого Духа відбувся з’їзд протопресвітерів задля організації катехитичного служіння.

З’їзд протопресвітерів розпочався із Архиєрейської Божественної Літургії в семінарійній каплиці. У співслужінні із священнослужителями Літургію очолив Владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви. У своїй літургійній гомілії Кир Богдан наголосив на важливому завданні кожного християнина нести Слово Боже у світ. Владика також ствердив про катехитичні виклики, які постають у сьогоденні: «Для людей дуже часто зовнішні обряди, релігійні практики є важливіші, ніж особистий зв’язок з Господом Ісусом. Коли є найбільше людей у церкві? Тоді, коли потрібно щось посвячувати…». Саме такими людьми були законовчителі та фарисеї в часах проповіді Ісуса Христа, які більше дотримувалися зовнішніх рубрик, забуваючи про справедливість, мир. «Завданням катехита є формувати серце віруючої особи… Треба робити всі зусилля, щоби людське серце очищалося від усього, що Богові немиле, щоб воно наповнювалося Божою благодаттю і Божою любов’ю», – сказав Владика Богдан.

 

Опісля Божественної Літургії священнослужителі перейшли у конференц-зал, де розпочалася науково-практична частина з’їзду. Першим доповідачем став Кир Богдан (Дзюрах), який представив напрямки сучасного катехитичного служіння: катехизація дітей, молоді, дорослих, а також катехизація перед Святими Таїнствами Хрещення, Подружжя і т.д. Особливого акценту Владика надав родинній катехизації: «Катехит виховує дитину лише годину, максимум дві години на тиждень, а опісля дитина повертається у сім’ю… Катехизація родин приносить Божу благодать у родинне вогнище, яка не може не перемінювати ці родини, а відтак суспільство та український народ» – поділився своїми роздумами Владика Богдан. Наступне слово взяла с. Луїза Цюпа, СНДМ, заступник Голови Патріаршої Катехатичної Комісії. «Від доброї катехизації залежить усе життя Церкви. Не усе життя Церкви – це катехизація… Без добре налагодженої катехизації Стратегія УГКЦ до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі із живим Христом» не досягне своєї цілі», – наголосила с. Люїза Цюпа. Третім доповідачем на конференції став о. Михайло Гарват, Голова Катехитичної Комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ. Після доповідей усі священнослужителі мали нагоду дати свої запитання до доповідачів, поспілкуватися та поділитися своїм досвідом у групах. В цей же час о. Михайло Гарват та с. Луїза Цюпа, СНДМ, давали прес-конференцію для журналістів.

Загалом, з’їзд протопресвітерів задля організації катехитичного служіння нашої Церкви став чудовою нагодою живої зустрічі священнослужителів для ділення досвідом катехизації, для напрацювання нових завдань та втілення нових ідей, які доручив Господь наш Ісус Христос своїм апостолам при Вознесінні: «Ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів». Сподіваємося, що цей заклик Христа стане життєвим кредом не тільки усіх священнослужителів, але й кожного християнина, який через Таїнство Хрещення також покликаний до цього служіння.

Джерело: http://pcc.ugcc.org.ua