У Львові відбувся науковий семінар про стародавній Пліснеськ та його церкви
  • Суб, 16/04/2016 - 19:15

Вчора 15 квітня в приміщенні Інституту народознавства імені  НАНУ у Львові відбувся науковий семінар «Пліснеський археологічний комплекс: стан і перспективи дослідження». Організаторами семінару виступили Адміністрація історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ», Інститут археології ЛНУ ім. І. Франка та Інститут народознавства НАНУ.

В роботі семінару взяли участь чисельні науковці та двоє священиків УГКЦ, представників Товариства християнського життя «Воїни Христа Царя», що активно співпрацюють із Історико-культурним заповідником «Давній Пліснеськ». На початку роботи семінару з вітальним словом до присутніх звернувся заступник голови ЛОДА з гуманітарних питань п. Юрій Підлісний та Директор Інституту народознавства НАНУ академік НАНУ п. Степан Павлюк.

Науковці відзначали унікальне значення вивчення Пліснеського археологічного комплексу не тільки для вивчення історії Галичини, але й для розуміння процесу християнізації галицьких теренів. Зокрема, директор Інституту археології ЛНУ ім. І. Франка доцент ЛНУ п. Михайло Филипчук відзначив, що залишки фундаментів першої церкви Підгорецького монастиря збудовані прямо над залишками поганського слов’янського храму. А кількість церков цього монастиря на різних етапах його функціонування сягала семи. Львівськими археологами розкопано не лише залишки церков на території Пліснеська, але знайдено також і перші християнські поховання на цих теренах. Тобто, є підстави стверджувати, що Пліснеський монастир свого часу міг бути одним із центрів християнізації Галичини.

Науковцями також було відзначено що вивчення і охорона цієї археологічно-історичної пам’ятки нашого народу потребує значних матеріальних ресурсів, а українська держава практично не фінансує, а ні дослідження, а ні охорону Пліснеського археологічного комплексу.

Наприкінці семінару до присутніх звернувся духівник Товариства християнського життя «Воїни Христа Царя» о. Віталій Барабаш, який подякував науковцям за дослідження та збереження археологічної та культурно-церковної спадщини нашого народу, побаважши науковцям нових відкритів, Божого благословення та Божої допомоги у фінансуванні їхніх проектів.