У Львові відкрилась виставка «Такі, як Василій Великий»
  • Срд, 12/06/2013 - 20:25

11 червня у Львівському музеї історії релігії відбулося відкриття виставки «Такі, як Василій Великий», присвячена історії Чину Святого Василія Великого. Захід відбувається з нагоди відзначення в УГКЦ 1025-річниці Хрещення Київської Русі.
На урочистому відкритті виставки були присутні живі свідки підпільної діяльності Чину, зокрема ієрмонах Володимир (Пальчинський), з особистих речей якого також було представлено експонати та архівні документи з життя УГКЦ в «катакомбах», який розповів також про їхню історію та способи душпастирювання в підпіллі. Також була молода генерація монахів, що сьогодні виховуються у Брюховичах, мистецтвознавці, журналісти та чимало відвідувачів.
Зі вступним словом до присутніх звернувся ієрмонах Віталій (Дуткевич), ЧСВВ, синкел у справах мирян і монашества Львівської архиєпархії. Зокрема він сказав: «Вдивляючись у ці портрети ченців, які представлені на виставці, ми повинні брати з них приклад, адже за кожним з них пов’язана велика історія».
Як зазначив історик о. Йосафат Скрутень, історія василіан «так тісно в’яжеться з історією і життям українського народу, як жоден інший монаший закон у всесвітній історії. Історія Чину Святого Василія Великого – це у великій мірі історія загальноукраїнська». Також він додав, що василіянські монастирі впродовж століть були осередками культури, освіти, науки і книгодрукування.
Додамо, що на виставці представлено ікони, портретний живопис, графіку із зображенням василіанських монастирів, антимінси, велика кількість книг, зокрема, стародруки XVIII століття, видані у Почаєві, книги європейських та діаспорних видавництв, комплекс книг із василіянських бібліотек, матриці із василіянських друкарень тощо. Багато експонатів виставлено вперше.

 

Експозиція триватиме до кінця вересня. Виставку можна відвідати у Львівському музеї історії релігії (пл. Музейна, 1), щодня з 10.00 до 18.00, крім понеділка.

 

Джерело: www.ugcc.lviv.ua