У Львові відкрили меморіальну таблицю єпископу Йосифу Шумлянському
  • Суб, 14/09/2013 - 19:20

Сьогодні, 14 вересня на нижній стіні Свято-Юрського церковного комплексу в м. Львові урочисто відкрили пам’ятну таблицю, присвячену Єпископу Йосифу Шумлянському та 330-річчю Віденської битви.

Як повідомили в прес-службі Львівської міської ради пам’ятну таблицю відомому ієрарху, церковному діячеві кінця XVII – початку XVIII ст. Єпископу Йосипу Шумлянському, встановили на мурованій огорожі Архикатедрального собору Святого Юра за ініціативою ГО «Спільнота» та Почесного консульства Австрійської Республіки у Львові. Загалом же ця таблиця присвячена всім українцям, котрі брали участь у знаменитій Віденській битві 1683 року.

"Установленням цієї пам’ятної таблиці, пригадується історія 330-ти річної давнини (1683 р.), що відбулася під Віднем, як оборона Європи від завойовницьких походів Османської імперії. Це були дуже неспокійні та нелегкі часи у політиці та народі. Чому ця таблиця встановлена на цій стіні? Тому що львівський єпископ Йосиф Шумлянський у 1683 році несподівано змінив єпископську рясу на військові обладунки та очолював приведену зі Львова хоругву панцерних кіннотників, що складалася з 88 чоловік. Цим причинився до оборони Відня та Європи" - сказав Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський, владика Ігор у своєму слові з нагоди відкриття меморіальної таблиці.

На завершеня свого виступу ієрарх подякував усім хто спричинився до виготовлення цієї таблиці та пам’ять про важливі історичні події в житті м. Львова: "Дякую усім людям доброї волі, які пам’ятають про цю важливу дату та постаралися про виготовлення цієї таблиці!".

Також в урочистому відкритті цієї історичної пам’ятки взяли участь представники міської влади та Почесного консульства Австрійської Республіки у Львові.
 

Слово Митрополита Львівського під час відкриття пам’ятної таблиці на нижній стіні Свято-Юрського церковного комплексу українським воїнам битви під Віднем

Всечесні отці,
Високодостойні та достойні учасники дійства, установленням цієї пам’ятної таблиці, пригадується історія 330-ти річної давнини (1683), що відбулася під Віднем, як оборона Європи від завойовницьких походів Османської імперії. Це були дуже неспокійні та нелегкі часи у політиці та народі. Чому ця таблиця встановлена на цій стіні? Тому що львівський єпископ Йосиф Шумлянський у 1683 році несподівано змінив єпископську рясу на військові обладунки та очолював приведену зі Львова хоругву панцерних кіннотників, що складалася з 88 чоловік. Цим причинився до оборони Відня та Європи, (можна згадати й те, що там він був поранений в ногу…). Такі записи збереглися у певних архівах. Не будемо вдаватися в детальну історію цієї людини як єпископа, бо це можна читати в Інтернеті та глибше дізнатися із фундаментальної праці пана Ігоря Скочиляса («Галицька (Львівська) єпархія XII-XVII ст.», стр. 573-608). Скажемо тільки те, що у церковному житті та злагоді цей час був надто трудний, часто протиставлений відносно єпископського служіння.

Ми погодилися, щоб ця таблиця була споруджена на цій стіні, тому що згаданий єпископ ніс служіння Церкві й народу на цій горі майже 40 років. Крім церковної послуги єпископа Йосифа Шумлянського, про нього згадується як військового діяча, дипломата, поета й особу, яка відстоювала перед польським урядом права українського населення Правобережної та Західної України. Дякую усім людям доброї волі, які пам’ятають про цю важливу дату та постаралися про виготовлення цієї таблиці! Дякую тим особам, хто вкладав кошти й старанно виготовляв цю історичну пам’ятку! Подяку складаю усім присутнім учасникам сьогоднішнього дійства! Хай Господь благословить усім! А в нашому місті Львові буде ще одна меморіальна дошка, біля якої будуть зупинятися й пізнавати історію міста та осіб пов’язаних з ним.

+ Ігор
Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

14 вересня 2013 р. пл. Святого Юра, м. Львів.

Джерело: www.ugcc.lviv.ua