У Львові відкрили виставку книг, рукописів і фото, присвячену Андрію Шептицькому
  • Нед, 01/11/2015 - 00:17

У Львівській національній бібліотеці України ім. В. Стефаника відкрилася виставка, присвячена 150-річчю від дня народження митрополита Андрея Шептицького.

Виставка складається із трьох розділів: у першому представлені видання творів митрополита і книги про його життя та діяльність, у другому – рукописні  джерела та фотографії, а в третьому – видання з книгозбірні «Студіон», яку митрополит Андрей започаткував і подарував  студитам – монашому  згромадженню, яке покликане плекати східну традицію у Греко-Католицькій Церкві.

У першій  експозиції, яку представила завідувач науково-інформаційним відділом Олена Харгелія, - видання праць митрополита Андрея, його душпастирських послань, а також книжок про нього, які  видавались уже в незалежній Україні і в діаспорі. Особливе місце тут займає ґрунтовне видання „Митрополит Андрей Шептицький: Життя і Діяльність. Документи і матеріали. 1899-1944”. Це чотиритомник пастирських послань, виданий у Львові впродовж 2007-2013 років. Кожен з цих томів присвячений окремій тематиці. Над  його формуванням  понад 20 років  працював владика УГКЦ Михайло Гринчишин та завідувач сектору релігієзнавства Центрального державного історичного архіву у Львові Оксана Гайова. У збірнику надруковано важливі послання з приводу початку Першої Світової війни, послання 1933 року з приводу Голодомору у Великій Україні, де Митрополит закликає вірних допомогти потребуючим, та звертається до світової спільноти вплинути на більшовицьку владу щоб зупинити цю трагедію.

На виставці можна побачити й раритетні видання: «Типікон»,  де представлені найосновніші монаші правила, укладачами якого є митрополит Андрей і архимандрит Климентій Шептицькі (Рим, 1964), експонується також перше видання “Пастирських послань” митрополита Андрея, яке було видане 1935 року ще за його життя. До публікації увійшли пастирські послання за 1899 – 1901 роки. До раритетних науковець віднесла й «Твори (морально - пасторальні)»та «Твори (аскетично-моральні)», видані у видавництві «Свічадо» в 1994 році, в яких надруковано праці Митрополита Андрея Шептицького з нагоди різних подій, свят, також богословські та моральні повчання, трактати.

Цікавою є друга вітрина, де представлені  окремі листи-послання А. Шептицького, виданих до 1939 року. Серед них — перший Пастирський лист до вірних Станіславівської єпархії (Коломия, 1899), є окремі послання до священників, до світської інтелігенції, до Гуцулів, до Бойків, до українців в Канаді, до дітей, до молоді, до емігрантів, про соціальні питання, про потребу Віри в Божу поміч для народу, про шкідливість комунізму та інші.

На виставці можна побачити книги митрополита Андрея Шептицького з позначками спецслужб, які довгий час були  недоступні ні широкому загалу, ні науковцям і знаходились у спецфондах бібліотеки, а також  книгу «Митрополит Андрей Шептицький у документах радянських органів державної безпеки (1939-1944 рр.)», у якій вперше публікуються матеріали цих органів, де зафіксовано сторінки життя і діяльність глави Української Греко-Католицької Церкви. Цікавим з цього огляду є видання  «Колекція рукописів та архів митрополита Андрея Шептицького: каталог фонду Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського», у якому зібрано понад 600 документів, вилучених НКВС у 1946 році після ліквідації УГКЦ.

Є багато різних спогадів про митрополита, його повна біографія, мистецькі видання, його звернення до дітей, найновіші книги про Шептицького, які вийшли друком уже цього року, цікаві  альбоми. А поруч з книжками на виставці експонуються рукописні джерела та рідкісні світлини. Ці документи з фонду відділу рукописів бібліотеки представила завідувач відділу Мирослава Дядюк, а видання із унікальної книгозбірні «Студіон» - пані Маргарита Кривенко, науковий співробітник науково-дослідного відділу історичних колекцій.

Йосип Марухняк, Львів, фото автора

Джерело: День