У Львові відкрили виставку «Заповіт Патріярха Йосифа Сліпого в іконографії»
  • Чтв, 18/08/2022 - 12:02

15 серпня 2022 року в Iconart Contemporary Sacred Art Gallery у Львові (вул. Вірменська, 26,) відбулося відкриття виставки народного художника України, професора Романа Василика та автора ідеї проєкту Михайла Перуна «Заповіт Патріярха Йосифа Сліпого в іконографії».

На виставці представлено дев’ять робіт митця, на яких відображено найважливіші віхи життя і діяльності Патріарха Йосифа: Блаженніший Йосиф – молільник, Блаженніший Йосиф – покликаний Митрополитом Андреєм (Шептицьким), Блаженніший Йосиф – викладач та богослов, Блаженніший Йосиф – екуменіст, Блаженніший Йосиф – Ісповідник віри, Блаженніший Йосиф – будівничий монашества, Блаженніший Йосиф – духовний батько, Блаженніший Йосиф – будівничий українського Патріярхату, Блаженніший Йосиф – будівничий собору Святої Софії у Римі.

У відкритті виставки взяв участь владика Ігор, Ариєпископ і Митрополит Львівський, який підкреслив важливіть вшанування спадщини Патріярха Йосифа таким мистецьким проєктом, особливо подякувавши Романові Василику за багаторічну працю в царині церковно-іконописного малярства та виховання цілої плеяди іконописців.

«Автором іконописів обрали невипадково Романа Василика, адже саме його рідний брат, єпископ підпільної Церкви Павло Василик, перебував у засланні разом з Патріярхом Йосифом. Для іконописного варіанту «Заповіту» мною було обрано дев’ять найважливіших епізодів з життя Патріярха», – підкреслив Михайло Перун, автор ідеї проекту, і наголосив на важливості вшанування постаті Патріарха Йосифа, поділився своїми враженнями від реалізації проекту та подякував Роману Василику за співпрацю і розуміння.

Це спільний проєкт духовного життєпису Блаженнішого Патріярха Йосифа «Заповіт», реалізований Фундацією «Андрей» та Товариством українців католиків «Свята Софія», США.

Виставка присвячена 130-річчю від дня народження Блаженнішого Патріярха Йосифа (Сліпого).