У Львові відновили посвяту розп’яття Ісуса Христа, яке в радянські часи врятувала небайдужа львів’янка
  • Втр, 18/04/2023 - 11:57

У Світлий понеділок Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську Літургію в співслужінні з духовенством у Храмі святих Ольги і Єлизавети. Перед Богослуженням Архиєрей відновив посвяту розп’яття Ісуса Христа, яке відреставровували добродії.

 

Із цією реліквією пов’язана цікава історія, яка свідчить про глибину віри в скрутні часи. Посіпаки радянської влади колись викинули її з храму на смітник. Врятувала розп’яття молода дівчина: вона вночі повернулася під храм і занесла його додому ― на Левандівку. Вже в зрілому віці, будучи бабусею, рятівниця веліла повернути це розп’яття в храм святих Єлизавети та Ольги.

Минулого року, в Страсну п’ятницю, прибув молодий чоловік Назар Лисак і повідомив священика про повернення цієї реліквії до храму, розповідаючи пов’язану історію з розп’яттям. Мати Назарія, Катерина Лисак, 1955 року народження, а бабуся, що врятувала цю святиню ― Олена Стик, 1935 року народження.

― Ми дуже вдячні цій рідні: Стик та Лисак, за врятоване розп’яття, за зберігання його у домі довгими роками, за ваші моління та повернення реліквії у храм! Хай Господь благословить та оберігає усіх вас! Бабусю Олену, що перенесла це розп’яття, хай Господь помилує та дає світлий упокій! Христос воскрес! ― наголосив Митрополит.

Архиєпископ вручив подячні грамоти доброчинцям, які доклалися до реставрації реліквії і поблагословив.

Адміністратор храму святих Ольги і Єлизавети отець Іван Галімурка подякував Митрополитові за візит. А також звернув увагу присутніх, що відреставроване розп’яття не має рук і це досить символічно, оскільки, як підкреслив священник, кожен вірний має стати руками Господа, щоб творити добро і допомагати ближнім.